Ето кои са най-полезните вина
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Ето кои са най-полезните вина

Ако и вие като нас обичате вино, със сигурност поне веднъж сте вдигнали чаша за наздреве с благодарност, че виното всъщност е полезно за здравето.

Според изследванията, хората, които пият (умерено!) вино, са по-слаби, в по-добра физическа форма, по-активни и консумират повече антиоксиданти.

Но логично е да се запиташ – еднакво полезни ли са всички вина, или е по-добре на заложим на конкретен вид? Краткият отговор е – да, но продължавайте да четете, за да разберете кои са най-полезните вина.

Ето кои са най-полезните вина

Сухо червено вино

Червените вина са на върха в класацията, защото съдържат повече антиоксиданти от всички останали видове вино. Причината за това е, защото люспите на зърната не се махат по време на ферментация.

Смята се, че антиоксидантите, които се съдържат в тях, могат да повлияят положително върху здравето на сърцето и продължителността на живота.

Ето кои са най-полезните вина

Оранжево вино

За оранжевото вино може да се каже, че е бяло вино, което се прави като червено. При правенето на бяло вино ципите обикновено се отстраняват след смачкването на зърната. При оранжевото вино те обаче се оставят в контакт с изстискания сок за известно време.

Освен че дават специфичния цвят, те осигуряват и по-високото съдържание на антиоксиданти в оранжевото вино.

Розе

Розе се прави от грозде за червено вино, но времето, в което ципите са в контакт със сока, е много по-кратко в сравнение с червеното и оранжевото вино.

Ако при червеното вино те могат да преседят един или два месеца, при розе това може да са от 2 до 20 часа. Това означава значително по-малко количество антиоксиданти.

Ето кои са най-полезните вина

Сухо бяло вино

При бялото вино обикновено няма почти никакво време на контакт между люспите и сока, което означава, че фитонутриентите от люспите не се отделят във виното.

Това, разбира се, в никакъв случай не означава, че трябва да се лишим от бялото вино – особено през летните месеци, когато нищо не се връзва толкова добре с порция прясна риба и свежа салата.

Сладко бяло вино

Както можем да се досетим от името му, сладките бели вина съдържат повече захар. Всъщност, количеството захар в сладко вино може да е до 10 пъти повече от това в шардоне, например.

Така че най-добре оставете сладките вина за специални поводи и в по-малки количества.

Ето кои са най-полезните вина

Как да изберете най-доброто вино?

Ако искате да извлечете здравословните ползи от виното по най-добрия начин, изберете вино с доказан произход, отгледано и произведено без използването на пестициди и ненужни добавки.

Едно изследване, проведено във Франция, открива остатъци от пестициди в 92% от тестваните вина, нещо, което предпочитаме да си спестим.

 

Поръчай вино и пресни продукти директно от малките производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *