8-те златни правила на здравословното хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8-те златни правила на здравословното хранене

Макар че често здравословното хранене попада в компанията на диетите и режимите на хранене, в основата си това са съвсем различни неща. Да, здравословното хранене може да ви помогне да свалите нежеланите кила или да оформите мускулите. Но по-важното е, че в дългосрочен план то ще ви помогне за изграждането на полезни навици, които работят в посока на подобреното здраве и физическа форма.

От по-добра памет и способност за концентрация, през повече добро настроение и удовлетвореност, до превенцията на възпалителните процеси – здравословното хранене е ключ към увеличената продължителност и по-високото качество на живота.

И за разлика от тенденциите в диетите, които постоянно се сменят с по-нова и предполагемо по-ефективна такава, принципите на здравословното хранене не се променят.

Вижте и кои са златните правила, които трябва да следвате, за да изградите дълготрайни полезни навици и да подобрите качествено живота си.

8-те златни правила на здравословното хранене

Яжте полезни мазнини

Около 60% от мозъка се състои от мазнини – основно омега-3. Омега-3 мазнините доказано подобряват концентрацията, паметта, способността за фокусиране и настроението. Ще си набавите необходимото количество полезни мазнини от богатите на омега-3 храни, сред които са мазните риби като сьомга, сардини и скумрия, но и има и разнообразие от растителни продукти, подходящи за вегетарианци и вегани.

Започвайте деня с едно (или две) яйца

Няма по-добър старт на деня от закуска, която включва яйца. Протеините ще повишат нивата на аминокиселините в кръвта, които са ключови за производството на серотонин и допамин, химикалите, които ни карат да се чувстваме добре. Освен това яйцата съдържат холин, вещество, което подобрява паметта – така че няма опасност да забравите важните за деня задачи.

8-те златни правила на здравословното хранене

Използвайте повече подправки

Подправките не само могат да придадат нов вкус на добре познати продукти, но имат и ползи за здравето отвъд вълнуващото разнообразие за вкусовите рецептори. Куркумата, например, може да окаже положително въздействие върху паметта и настроението, благодарение на активното вещество куркумин.

Стимулирайте мозъка

Освен да го подхранвате с полезни храни, мозъкът има и от допълнителна стимулация, за да функционира добре. Така че осигурявайте му ежедневни предизвикателства, за да го стимулирате – прочетете книга, решете пъзел, научете чужд език. Новите дейности и занимания карат мозъка да се фокусира, и подобряват цялостното му представяне.

Осигурявайте пробиотици за чревната флора

Мозъкът и стомаха са свързани посредством миниатюрни микроби, които живеят в червата. Добрите бактерии произвеждат нервотрансмитери и аминокиселини, които влияят върху мозъка, като контролират възпалителните процеси и производството на хормони. Редовната консумация на храни като кисело мляко, кефир и ферментирали храни повишава нивото на бактериите и контролира баланса на чревната флора, като така оказва положителен ефект върху настроението и поведението.8-те златни правила на здравословното хранене

Не се лишавайте от сън

Независимо с колко задачи изоставате, е важно да не пропускате часовете за сън. Времето, в което тялото е в покой, е времето, в което се регенерират клетките и се възстановяват увредените такива. По време на сън се развиват и новите неврони в мозъка, които отговарят за дългосрочната памет, и се подобрява способността за фокусиране.

Заложете на зелено

Зелените храни – като спанак, броколи, манголд и кейл, са отлична храна за мозъка, независимо дали ги приемате сурови под формата на смути и салата, или сготвени на супа, омлет или задушени ястия. Постарайте се ежедневно менюто ви да включва поне две порции зелени храни. Така ще си осигурите и допълнителен източник на магнезий, който успокоява ума и намалява нивата на стреса.8-те златни правила на здравословното хранене

Движете се повече

Минимум 30 минути активност дневно е нужна, за да осигурите на тялото здраве и добра форма. Аеробните дейности като ходене, бягане или плуване снабдяват мозъка с кислород, като така намаляват увреждането на паметта и стимулират развитието на нови клетки. Освен това активното движение подпомага комуникацията между мозъчните клетки, което подобрява способността за логическо мислене и концентрация.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *