Как да приготвим шийтаке?
Как се прави?, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Как да приготвим шийтаке?

Гъбата шийтаке има вкусен, приятен и характерен месест вкус, който придава по-дълбок аромат на почти всяко ястие. Този вкус е известен като умами. Той се намира още в аншоата, доматите и други гъби.

Умами ароматът се дължи на една свободна форма аминокиселина наречена глутамат. Но не се притеснявай, естествено срещащият се глутамат в природата не е същия като изкуствения вкусов подобрител мононатриев глутамат. Той (МНГ) се образува чрез добавяне на молекула сол и резултатът е много нездравословна хранителна добавка, която се намира в преработените храни навсякъде.

Как да приготвите шийтаке

Добрата новина е, че можеш да използваш шийтаке гъбите, за да добавиш месест или изразен вкус към храната си, без да се използва нездравословната добавка МНГ. Ето защо сушените шийтаке са толкова популярни. Използвани като подправка, те придават характерен и подчертан вкус, без да вредят на вашето здраве.

Що се отнася до цялата гъба, шийтаке е лесна да се подготви за готвене, поради факта, че тя се култивира директно върху дърво, където не е мръсно и няма буболечки.

Повечето рецепти казват да се хвърлят стъблата, тъй като те са твърди и по-трудни да се сготвят, но всъщност много хора обичат пънчетата на шийтаке. Тяхната дъвчаща структура е изключително вкусна. Стъблата може да отнемат повече време да се приготвят и да не станат напълно крехки, но предполагаме, че това е просто въпрос на вкус.

Гъбата шийтаке може да подобри вкуса на повечето храни. Също така, тя е вкусна за ядене сама по себе си, приготвена по различни начини.

Как да приготвите шийтаке

Тя акцентира зеленчуци, месо, морски дарове, птици, и дори други гъби.

Класическият начин да приготвиш изсушените гъби е да ги оставеш да се рехидратират за 20-30 мин в хладка вода и така да се получи шийтаке бульон. Добавени към лек сметанов сос, шийтаке са идеални за ароматизаране на тестени ястия.

Пресни и сушени гъби шийтаке, както и мариновани такива, можеш да закупиш директно от българските производители “Кооператив Земята” и BioWay ето от тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *