7 причини защо пробиотиците са полезни за здравето
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 причини защо пробиотиците са полезни за здравето

Най-често първата ни асоциация, когато чуем пробиотици, е благотворното им въздействие върху храносмилането. Въпреки това, пробиотиците са важни за още много други процеси в тялото и имат ключово значение за доброто ни здраве.

Вижте и още няколко начина, по които пробиотиците се грижат за здравето ни и защо е важно да си ги набавяме редовно.

7 причини защо пробиотиците са полезни за здравето

По-здраво сърце

Храните, богати на пробиотици, могат да се окажат важна част от грижата за сърцето. Едно скорошно изследване установява, че при хора с висок холестерол, които приемат пробиотика Lactobacillus reuteri в продължение на 9 седмици, се наблюдава над 11% намаление на LDL, или т.нар. лош холестерол.

По-малко безпокойство

Голяма част от невротрансмитерите, които регулират настроението, се намират в стомаха. Така че ако стомахът ви е в добро здраве, това може да окаже положителен ефект върху начина, по който се чувствате. Подобно е и заключението от едно изследване, което установява по-ниски нива на стреса сред хора, приемали Lactobacillus и Bifidobacterium longum в продължение на 30 дни.

7 причини защо пробиотиците са полезни за здравето

По-здрави зъби и венци

Редовното почистване на зъбите е ключ към доброто им здраве, но храната, богата на добри бактерии, също може да окаже влияние. Пробиотиците могат да намалят вредното влияние на бактериите, да неутрализират киселините, които разрушават емайла и да възпрепятстват появата на лош дъх.

По-редки настинки и грипове

Киселото мляко е една от имуностимулиращите храни, на които да заложите за превенцията и борбата с настинки и грипове. Причината отново е в добрите бактерии, съдържащи се в него. Над 70% от имунната ни система се намира в стомаха, така че баланса на бактериите е от ключово значение.

7 причини защо пробиотиците са полезни за здравето

По-малко алергии и възпаления

Поддържането на здравословен баланс между добрите и лошите бактерии може е от значение и за редица възпалителни процеси и алергични реакции. Когато имунната система работи добре, тя успешно успява да прецени кое е заплаха за организма и да създаде необходимата защита.

Когато обаче липсва баланс на бактериите, и имунната система не функционира правилно, тя може да възприеме като потенциална заплаха и да реагира на различни неща от храната и околната среда.

По-малко вредни ефекти от приема на антиобиотици

Антибиотиците унищожават не само вредните, но и полезните бактерии, и може да отнеме до шест седмици, преди нивата им да се възстановят. Засилената консумация на пробиотици по време и след приема на антибиотици може да спомогне за създаването на защита и по-бързо възстановяване на нивата на добрите бактерии в организма.

7 причини защо пробиотиците са полезни за здравето

По-малко килограми

Храните, богати на пробиотици, може да са това, което ви трябва, за да намалите килограмите. Причината е, от една страна, в правилното функциониране на храносмилателната система и редовното извеждане на остатъчните продукти от организма.

Но освен това, според едно изследване хората с наднормено тегло имат по-високи нива на определен вид бактерии, а пробиотиците спомагат за регулирането на нивата й и по-ефективното усвояване на калориите от храната.

 

За да си набавите необходимото количество пробиотици ежедневно, заложете на млечни продукти като кисело мляко, кефир, сирене и кашкавал, както и на тези 5 храни, които съдържат пробиотици.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *