7 начина на тялото да ви каже, че ви липсва протеин
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 начина на тялото да ви каже, че ви липсва протеин

Тялото ви има начин да ви каже, че не си набавяте достатъчно често необходимата доза протеин. За да сте сигурни, че всички жизнени функции протичат нормално – защото почти нищо в тялото не се случва без участието на белтъчините – вижте дали някой от следните симптоми не се отнася за вас.

А ако установите, че храненето ви страда от липса на протеин, не се притеснявайте – да си набавите нужното количество ежедневно е много лесно.

7 начина на тялото да ви каже, че ви липсва протеин

Постоянно чувствате глад или слабост

Когато ежедневието е напрегнато и включва дълги часове навън, е лесно да наблегнеш преди всичко на простите въглехидрати, които са най-леснодостъпни и осигуряват бърз, макар и краткотраен прилив на енергия.

За да се чувствате сити по-дълго време и за по-равномерно и дълготрайно освобождаване на енергията, ви трябват храни, богати на протеин. Така не само ще намалите количеството храна, която приемате в рамките на деня, но и ще си осигурите силата да се справите с всички задачи.

Мускулите ви ги е хванала липсата

Ако не ядете достатъчно протеин, тъканите не получават необходимите аминокиселини и тялото започва да използва тези от мускулите, за да запълни липсата. Тренировките са една част, но богатото на протеин хранене е другото, което ви трябва за силни и издръжливи мускули.

7 начина на тялото да ви каже, че ви липсва протеин

Трудно губите килограми

Когато храненето ви е богато на протеин, тялото ви гори мазнини, а не мускули – което означава, че по-лесно ще постигнете намаляване на теглото в дългосрочен план. Високопротеиновите храни отнемат повече време за храносмилане и извеждане от тялото, и следователно тялото хаби повече калории, за да ги преработи.

Едно изследване, публикувано в Nutrition Metabolism например установява, че участинците, които са приемали 30% от дневното количество калории под формата на протеин, са загубили близо 5 килограма повече в рамките на три месеца.

Пада ви повече коса от нормалното

Косата е изградена основно от протеини, и ако губите повече от нея от обикновено, това може да е знак, че трябва да предприемете промяна в храненето. Липсата на достатъчно протеин кара тялото да съхранява колкото се може повече от него, и да не хаби за излишни дейности. Вижте и още няколко неща, които косата се опитва да ви каже за здравето ви.

Често боледувате

За да функционира правилно, имунната система има нужда от добро гориво – а протеинът осигурява точно това. Липсата му може да е една от причините тя да не може да се справи достатъчно ефективно с атаките на бактерии и вируси, което да ви направи по-податливи на болести.

7 начина на тялото да ви каже, че ви липсва протеин

Краката и стъпалата ви често се подуват

Причините за подуването на краката и стъпалата може да са много, а една от тях е бедното на протеини хранене. Протеинът задържа солта и водата в кръвоносните съдове, а когато не приемате достатъчно от него, тези течности могат да се отделят в заобикалящите ги тъкани, което да доведе до неприятното подуване в долната част на краката.

Кожата ви е напукана или раздразнена

Появата на раздразнения, дерматити или други кожни проблеми може да се корени в липсата на протеин в храненето, който да подсили защитния слой на кожата и да я направи по-устойчива на дразнения от външната среда. Освен да увеличите ежедневния си прием на протеин, заложете и на тези храни, които се грижат за здравето на кожата.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *