9 съвета за по-здравословен живот
Съвети за здраве, Храна за размисъл

9 съвета за по-здравословен живот

Чистото хранене и здравословният начин на живот вървят ръка за ръка. Нещата са взаимно свързани – вие с околната среда, и околната среда с вас. И колкото повече обръщате внимание на начина, по който си взаимодействате, толкова повече взаимни плюсове и за двете страни.

Тези малки промени ще окажат значително влияние върху начина ви на живот, здравето и доброто благосъстояние.

9 съвета за по-здравословен живот

Рециклирайте и използвайте отново. И отново.

Рециклирането не е просто въпрос на това да изхвърлиш боклука в подходящия контейнер. Много по-важни са стъпките, които предприемаме в ежедневнието си, за да намалим отпадъците, които генерираме. Използвайте колкото се може по-често опаковки, които позволяват многократна употреба – стъклени буркани, контейнери, хартиени торби. А когато използвайте пластмаса и найлон, опитайте се да им намерите поне няколко приложения – изплакнете кухненското фолио или найлонова торбичка за фризера, и използвайте отново.

Когато пазарувате пък, избирайте храни, опаковани с възможно най-малко пластмаса, или си носете торбички от вкъщи, в които да сложите продуктите.

9 съвета за по-здравословен живот

Използвайте естествени почистващи препарати

За да намалите максимално токсините, които приемате, чистата и устойчиво отгледана храна е ключов момент, но също толкова важни са и препаратите, които използвате в дома си. Не е нужно да вдишвате вредните химикали от почистващите средства – използвайте естествени продукти, за да почистите дома със същия ефект.

Комбинацията от сода бикарбонат и оцет върши чудеса за почистването на канали, мивки и вани, а с оцет лесно ще лъснете стъклени и огледални повърхности. За мултифункционален почистващ препарат пък смесете 3 чаши вода, 1 чаша оцет, 2 чаени лъжички лимонов сок и няколко капки масло от чаено дърво.

9 съвета за по-здравословен живот

Филтрирайте водата

Използвайте кана с филтър или монтирайте такъв на чешмата в кухнята, за да пречистите флуора, хлора и тежките метали от чешмяната вода. Така ще намалите значително разхода на средства за минерална вода, да не говорим за количеството пластмаса, което използвате, когато купувате вода в бутилка.

Инвестирайте в качествени бутилки за многократна употреба за всички членове от семейството, и ги зареждайте с филтрирана вода.

9 съвета за по-здравословен живот

Избирайте местни сезонни плодове и зеленчуци

Пресните продукти, които са в сезон и са отгледани наблизо, са не просто по-евтини, но и по-добри за нас. Те съдържат повече полезни вещества, защото са използвали са максимално силата на слънцето и земята за зреене, откъснати са в пика си, и са транспортирани бързо, за да стигнат до вас в най-добрата си форма.

Освен това, избирайки сезонни плодове и зеленчуци, зареждате тялото си с това, от което имате нужда в конкретния момент – повече топлина и имуностимулиращи свойства през студените месеци, повече вода и енергия през лятото. Природата си знае работата, ние трябва просто да я следваме.

9 съвета за по-здравословен живот

Планирайте предварително и замразявайте

Изготвянето на списък за пазар и меню за седмицата не само спестява средства, но и ви дава възможност винаги да имате здравословна храна под ръка. Предварителната подготовка на продуктите е още един ценен помощник в по-забързаните дни пред седмицата, когато искате вкусна вечеря без излишни занимавки.

Още по-добре е, ако приготвите и замразите ястията предварително – много голяма част от рецептите го позволяват, и ви спестяват ценно време, без да рискувате да опрете до това да поръчвате нещо набързо или да правите компромис с храната.

9 съвета за по-здравословен живот

Научете се как да приготвяте правилно продуктите

Понякога дори добрата храна може да е не чак толкова полезна в зависимост от начина, по който я приготвяме и консумираме. Ядките, например, макар да са пълни с полезни вещества и ценни мазнини, могат да създадат стомашни проблеми, ако се консумират сурови, тъй като съдържат фитична киселина. За да избегнете затруднено храносмилане, първо ги накиснете за 12 часа във вода с лъжичка сол.

Нивата на полезни вещества в много други плодове и зеленчуци също зависят от начина им на приготвяне – вижте и как да извлечете най-доброто от тях, като ги сготвите правилно.

9 съвета за по-здравословен живот

Избягвайте белите храни

Сол, захар, бяло брашно, бял ориз и производните им най-добре консумирайте в умерени количества и по-рядко. Високите нива на прости въглехидрати ни карат да се чувстваме уморени и подути, и води до резки промени в нивата на кръвната захар.

Що се отнася до солта, тя е ценна за тялото, стига да контролирате приема й – ако по принцип избягвате преработените храни, едва ли приемате повече от необходимото, но в противен случай ще се изненадате как без да се усетите, сте приели много над препоръчителното.

9 съвета за по-здравословен живот

Пазарувайте от сигурни източници

Храната, била тя плодове, зеленчуци, месо, риба или каквото и да било, е гориво за тялото и от най-голямо значение за това, как се чувстваме. За да се чувствате добре, ви трябва добра храна – толкова е просто.

Избирайте внимателно производителите, от които пазарувате, за да сте сигурни, че получавате най-доброто – без скрити съставки, вредни практики в производството и съхранението или съмнително качество. Вижте и още няколко причини защо трябва да спрете да купувате месо от супермаркета.

9 съвета за по-здравословен живот

Хранете се бавно и дъвчете повече

Бавното хранене е по-полезно в няколко отношения – то ви позволява да се съсредоточите върху процеса и да го превърнете в изживяване за всички сетива, като същевременно се освободите от напрежението на ежедневнието. От друга страна, колкото повече дъвчете храната, толкова повече слюнка се отделя, а съдържащите се в нея ензими правят храната и особено съдържащите се в нея мазнини по-лесни за храносмилане.

 

Поръчай чиста и прясна храна директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *