9 от най-полезните качества на доматите
Лято, Сезонни богатства, Съвети за здраве, Храна за размисъл

9 полезни качества на доматите, за които трябва да знаете

Розови, червени, зелени, жълти, оранжеви и дори лилави, дребни като черешки или едва побиращи се в дланта ни, сочни, меки и ароматни – няма спор, цялото лято е събрано в сладостта на току-що откъснат от градината домат!

Независимо в какъв цвят, сорт или размер ги предпочитате, нито един летен ден не трябва да минава без домат под някаква форма. Защото освен всичко останало, този плод, маскирал се като зеленчук, носи и страшно много ползи за здравето.

Вижте и кои са най-полезните качества на доматите, а после си изберете от многообразието, което предлагат малките ферми производители и се отдайте на доматени страсти.

9 от най-полезните качества на доматите

Доматите съдържат всички четири основни картеноида

Четирите основни картеноида – алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, са достатъчно полезни и сами по себе си, но в група притежават дори още по-мощни качества. Освен това, нивото на ликопен, който има най-силни антиоксиданти от всички картеноиди, е изключително високо.

Доматите осигуряват и трите най-мощни антиоксиданти

В допълнение към бета каротена, който работи като витамин А в тялото, доматите съдържат и витамин Е и витамин С – всички те с ценни качества в борбата срещу оксидативния стрес и вредното влияние на свободните радикали.

Доматите са ценен източник на калий

Калият е минерал, от който повечето хора не си набавят достатъчно, а е важен, защото се грижи за сърцето, храносмилането и мускулите. Един средно голям домат ни набавя 9% от дневната доза, а с чаша доматен сок получаваме цели 534 мг калий.

9 от най-полезните качества на доматите

Доматите са по-полезни в комбинация с мазнини

Когато ядете доматите заедно с източници на полезни мазнини като авокадо или зехтин, организмът абсорбира от 2 до 15 пъти повече от картеноидните фитохимикали, установява изследване на Щатския Университет в Охайо.

Доматите са неизменна част от средиземноморската диета

А средиземноморската диета се смята за един от най-полезните хранителни режими, заради ниските нива на сърдечни заболявания и рак сред хората, които следват този начин на хранене. Почти няма ястие, което да не съдържа домати или доматен сос, и задължително в компанията на зехтин, който оптимизира полезните им свойства.

Ципата на доматите е най-полезна

Ципите на доматите имат най-високо съдържание на картеноиди, и почти всички флавоноли, така че за максимални ползи, не ги белете.  

9 от най-полезните качества на доматите

Доматите помагат в борбата с депресията

Едно изследване в Япония установява, че яденето на домати и производни от тях продукти два до шест пъти седмично намалява риска от депресия с 46% в сравнение с консумацията им по-рядко от веднъж на седмица. Ежедневната консумация на домати пък намалява риска с 52% – ефект, който не е установен при други плодове и зеленчуци.

Доматите се грижат за сърцето

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб, а все повече изследвания потвърждават, че високите нива на ликопен и бета каротен могат да са ключови в намаляването на нивата на LDL холестерола, намаляването на риска от кръвни съсиреци и възпалителни процеси.

Храненето, богато на домати, може да намали риска от някои видове рак

Няколко изследвания върху мишки и плъхове установяват връзката между приемът на ликопен и намаления риск от рак. Така например изследване на Университета в Монреал открива, че приемът на ликопен се свързва с 31% по-нисък риск от рак на панкреаса, а друго изследване открива връзка между съвместната консумация на домати и броколи и намаления риск от рак на простатата.

9 от най-полезните качества на доматите

Имайте едно на ум

Доматите в супермаркета, освен че могат да съдържат остатъци от пестициди и хербициди, използвани при конвенционалното отглеждане, често се берат неузрели, за да издържат по-дълго при транспортирането и съхранението. За да се предизвика узряването им в правилния момент, се използва изкуствен етиленов газ. Макар по този начин доматите да получават червения си цвят, остават безвкусни и дървени.

За максимално количество полезни вещества и истински вкус и аромат, изберете местно отгледани домати, без употребата на вредни вещества и събрали цялата сила на слънцето и почвата в себе си.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *