Диня или пъпеш - кое е по-полезно
Лято, Сезонни богатства, Съвети за здраве, Храна за размисъл

Диня или пъпеш: кое е по-полезно?

Изборът между двата любими летни плода – диня или пъпеш, е изключително труден. Толкова труден, че обикновено не успяваме да откажем на нито един от тях. Дали ще е диня със сирене, или пъпеш с прясна мента, дали в късен жарък следобед или в прохладна утрин, под формата на свежо смути или домашно приготвен сладолед… Няма спор, не можем да вземем страна! Обичаме и диня, и пъпеш, и лятото ни нямаше да е същото без тяхната сладост.

Зачудихме се обаче – след като на вкус не можем да изразим предпочитание, може би един от тях има значително повече ползи за здравето? Поне това да ни помогне в избора… Ето и какво открихме в отговор на въпроса кое е по-полезно – динята или пъпеша.

Диня или пъпеш - кое е по-полезно

 

Пъпешът е богат на бета каротен

Оранжевият цвят на пъпеша е знак за високото съдържание на бета каротен – така че ако морковите са ви омръзнали като източник на ценния антиоксидант, сладкият плод ви идва на помощ. С количество около една чаена чаша пъпеш си набавяте цялата необходима дневно доза витамин А – незаменим за доброто здраве на очите, кожата и косата.

Пъпешът намалява риска от метаболитен синдром

Метаболитният синдром е съвкупност от симптоми – сред тях високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, натрупване на мазнини в областта на корема и високи нива на холестерола в кръвта, които са основен фактор за повишения риск от сърдечни заболявания и диабет. В изследване сред стотици жени се установява, че тези от тях, които са консумирали най-голямо количество пъпеш (минимум 350 грама дневно), имат най-нисък риск от метаболитен синдром.

Пъпешът регулира сърдечния ритъм

Пъпешът е източник на калий, който заедно с натрия работи за регулирането на сърдечния ритъм. Калият е важен електролит, и е от значение да си набавяме достатъчно от него, особено при физическо натоварване или интензивно потене. Освен това, пъпешът съдържа и витамини В3 и В6, които също участват в производството на енергия.

Диня или пъпеш - кое е по-полезно

Динята е източник на ценни антиоксиданти

С динята си набавяме значителни количества от ценния ликопен, който има множество ползи за здравето на сърцето, както и кукурбитацин Е, друг мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства. И за двете вещества се смята, че имат способността да намалят риска от някои видове рак и да намалят растежа на туморните клетки.

Динята намалява мускулната умора

Едно от веществата, които се съдържат в динята – цитрулин, е аминокиселина, която действа благоприятно върху намаляването на умората в мускулите след интензивно натоварване. Ако искате да извлечете максимума от ползите й, консумирайте динята под формата на сок ведната след тренировка – изследванията установява, че цитрулинът се усвоява по-добре по този начин.

Диня или пъпеш - кое е по-полезно

 

И пъпешът, и динята ни хидратират

Високото съдържание на вода (над 90%) в летните плодове означава, че ще се погрижат за правилната хидратация на тялото. Плюс това, както вече казахме, ще ни заредят и с ценни електролити, които сме загубили в жегата, така че да се чувстваме в най-добра форма, независимо от летните горещини.

И динята, и пъпеша се храносмилат много бързо

Тъй като и двата плода съдържат голямо количество вода, те се храносмилат изключително бързо. За целта, най-добре е да ги хапвате на празен стомах – ако ги консумирате като десерт след обилен и тежък обяд, те ще преседят ненужно дълго време в стомаха, което може да е причина за появата на дискомфорт.

Диня или пъпеш - кое е по-полезно

Равносметката:

В 100 г пъпеш: 67% витамин А, 61% витамин С, 7% калий, 5% витамин В6, 3% магнезий, 3% фибри, 1% протеин

В 100 г диня: 11% витамин А, 13% витамин С, 3% калий, 2% магнезий, 1% фибри, 1% протеин.

Е, като прегледаме числата, можем да кажем, че пъпешът определено взема преднина пред динята като по-полезен плод. Но това в никакъв случай не трябва да ни кара да я пренебрегваме, защото ценните антиоксиданти, които ни осигурява, имат незаменими ползи за здравето. А и в крайна сметка, нищо не може да ни спре да се наслаждаме повече и по-често и на пъпеша, и на динята, докато е лято!

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *