Полезна ли е сладката царевица
Лято, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Полезна ли е сладката царевица?

Сладката царевица е едно от най-простите, най-истински летни удоволствия. Нищо друго не може да се сравни с прясно откъснат кочан, леко посолен и с разтапяща се бучка домашно масло отгоре му.

Запитахме се обаче – като е толкова вкусна, дали е и полезна царевицата? Защото непрекъснато дочуваме слухове, как царевицата е само празни въглехидрати, или е ГМО, или от нея се пълнее… Ние не си падаме особено по слуховете, затова ето и малко факти по темата.

Полезна ли е сладката царевица

Слух или истина: повечето царевица е ГМО

Да, част от царевицата (особено тази, която се отглежда в САЩ) е генномодифицирана. Но повечето от нея се използва за производствени цели, а не за директна консумация.

Ако искате да сте сигурни в произхода и качеството й, винаги избирайте царевица, която е отгледана органично и съобразно принципите на устойчивото земеделие.

Слух или истина: от царевицата се дебелее

Количеството калории в кочан сладка царевица е горе-долу колкото в една ябълка – около 100 ккал. Но с нея си набавяме и около 3 грама фибри, които ни карат да се чувстваме по-дълго време сити, така че да е по-малко вероятно да преядем с други храни.

Освен това царевицата е източник на устойчиво нишесте – бавно разградими въглехидрати, които благоприятстват добрата чревна флора и могат да помогнат с контрола върху килограмите.

Полезна ли е сладката царевица

Слух или истина: царевицата е богата на захар

Да, сладостта на царевицата се дължи на съдържанието на захар в нея – около 6 грама в един кочан. Но това е наполовина по-малко от количеството, което се съдържа в един банан, например, и едва една трета от това в ябълката.

Слух или истина: в царевицата няма полезни вещества

Като за начало, сладката царевица е източник на лутеин и зеаксантин, два фитохимикала, които се грижат за здравето на очите. Неразтворимите фибри пък се грижат за добрите бактерии в червата и подобряват храносмилането. Плюс витамини от група В, витамин С, желязо, калий и протеин – и какво повече може да искаме?

Полезна ли е сладката царевица

И още една добра новина – независимо дали я варите или печете на грил, сладката царевица се приготвя за много кратко време. Така се намаляват загубата на витамини (често срещано, когато готвите зеленчуците на висока температура дълго време), но същевременно се повишава активността на антиоксидантите.

Стига толкова сме говорили – палим барбекюто и подреждаме сладките кочани царевица отгоре му. Лято е, сега му е времето!

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *