Как да си направите ферментирали храни
Как се прави?, Храна за размисъл

Как да си направите ферментирали храни

Ферментиралите храни не са никаква новост – напротив, те съществуват от стотици години като един от начините за съхранение на пресните продукти в периодите преди съществуването на хладилниците и фризерите.

Макар днес да имаме и други варианти да запазим плодовете и зеленчуците, не сме забравили за този древен процес на обработка на храната. Не само защото внася разнообразие и различен вкус в менюто ни, но и защото е един от най-добрите начини да си набавим ценни пробиотици и ползи за организма.

Как да си направите ферментирали храни Какво се случва по време на ферментацията?

Млечно-киселата ферментация се извършва с помощта на лактобациликус – бактерия, която се храни със захар и отделя млечна киселина. Това е и причината за киселия вкус на ферментиралите храни.

Кои продукти са подходящи за ферментиране?

Може да се каже, че почти няма неподходящ зеленчук. Плодовете обаче искат много повече време за ферментация, заради високото съдържание на захар в тях, а и не всеки ще хареса специфичният вкус, който придобиват впоследствие. Въпреки това, може да опитате – праскови, круши, ябълки и сливи са подходящ избор за целта.

Може да експериментирате с видове, комбинации и подправки колкото ви се харесва. Дафинов лист, синапени семена, карамфил, семена от кориандър, черен пипер, копър и чесън са сред най-разпространените подправки, които вървят с богато разнообразие от зеленчуци. Но не пречи да откриете и вашата собствена любима комбинация, която просто чака да бъде опитана. Не забравяйте и да споделите, ще се радваме да опитаме нещо нещо!

Избери пресни сезонни плодове и зеленчуци от градините на малките ферми производители!

Как да си направите ферментирали храни

Как да си приготвите ферментирали храни?

Макар да звучи доста сложен процес, ферментиралите храни всъщност изискват много малко. Всичко се свежда до зеленчуци (нарязани или цели), разтвор от вода и сол, и достатъчно време при подходящата температура, за да се развият полезните бактерии. Най-важно от всичко е, че през цялото време на протичането на ферментацията, продуктите трябва да са изцяло потопени в соления разтвор, за да се избегне развитието на мухъл.

Ако използвате нарязани или настъргани зеленчуци, добре е след като ги поръсите със сол, да ги омачкате и натъпчете хубаво в съда, така че да избегнете евентуалните въздушни джобове. След като налеете водата, отново натъпчете добре. Ако продуктите са цели (като краставички, например), е достатъчно просто да ги подредите в съда и да ги залеете с разтвора.

Солта е важна, не само защото спира развитието на нежелани бактерии, но и защото запазва зеленчуците по-хрупкави. Колкото точно количество сол ще използвате, е въпрос на вкус, но около 3 супени лъжици на килограм е добро съотношение.

Ако се чудите с какво да започнете, имаме няколко подходящи рецепти:

Класиката в жанра – кисело зеле, за което не ти трябва бидон и изба;

Любимите на всички кисели краставички – хрупкави и сочни;

И супер-зареждащия и стимулиращ имунната система квас от червено цвекло.

Всички тях можете да си приготвите с пресни продукти, набрани от фермите и доставени до вратата ви!

Как да си направите ферментирали храни

Какъв съд да изберете?

Всеки керамичен или стъклен съд е подходящ, стига да има достатъчно широко гърло, така че да може да затиснете зеленчуците потопени в разтвора. За целта може да използвате чиния и плосък речен камък, например.

Кога са готови ферментиралите храни?

Продължителността на процеса зависи от вида на зеленчуците или плодовете, количеството сол, което сте използвали, и температурата, при която протича ферментацията. Трудно е да се определят точни срокове, затова най-добре разчитайте на вкуса си. Оставете съда на стайна температура за три дни, след което опитайте съдържанието – ако ви допада на вкус и киселинност, значи е готово. Ако не – оставете за още ден-два, и опитайте отново.

Ако по време на ферментацията на повърхността се появи тънък слой бял мухъл, няма причина за притеснение – внимателно го отстранете, доколкото можете.

След като продуктите са готови, съхранявайте съда на студено – в хладилник ферментиралите храни ще издържат няколко месеца.

 

Поръчай пресни продукти от малките производители с удобна доставка до дома ти!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *