5 лесни начина да намалиш лошия холестерол
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 лесни начина да намалиш лошия холестерол

Високите нива на холестерола са проблем, защото това е един от водещите рискове за появата на сърдечносъдови заболявания впоследствие. “Лошият” (LDL) холестерол се нарича така, защото когато има излишък от него в организма, той се отлага в артериите и може да е причина за появата на запушвания, които да доведат до сърдечни заболявания и артеросклероза.

Двата основни фактора, влияещи върху нивата на лошия холестерол, са начинът на хранене и начинът на живот. Ако показателите ти са завишени, първата стъпка е да предприемеш промяна в тези две отношения. Достатъчно движение и физическа активност, както и някои определени храни могат да са ключови в поддържането на здравословни нива на LDL холестерола.

Следвай тези лесни съвети, които ще ти помогнат да намалиш нивата на лошия холестерол.

5 лесни начина да намалиш лошия холестерол

Заложи на овесени ядки и храни, богати на фибри

Овесените ядки са богати на разтворими фибри, които намаляват нивата на LDL холестерола. С 1 чаша сготвени овесени ядки дневно си набавяш достатъчно фибри, които да се погрижат за балансираните нива на холестерола. Виж и още храни, богати на фибри, на които да наблегнеш.

5 лесни начина да намалиш лошия холестерол

Яж по-често риба и си набавяй омега-3

Омега-3 мастните киселини са ключови в грижата за сърцето и намаляването на нивата на “лошия” холестерол. Някои от най-богатите на омега-3 риби са сьомгата, скумрията, сардините, херингата и пъстървата. Но рибата съвсем не е единственият източник на полезните мазнини – виж с какво още може да си ги набавиш.

5 лесни начина да намалиш лошия холестерол

Включи повече ядки в менюто си

Дали ще са бадеми, лешници, орехи, фъстъци или друг вид ядки, всички те са добър източник на полиненаситени мазнини, които предпазват кръвоносните съдове от задръствания. Препоръчително е да хапваш 50 грама ядки дневно – добави ги леко запечени към салатата, накисни ги и ги консумирай сурови, или пък заложи на фъстъчено масло и ядкови тахани.

5 лесни начина да намалиш лошия холестерол

Използвай чист зехтин

Колкото по-високо качество е зехтинът, толкова по-малко обработка е преминал и толкова по-високо е нивото на антиоксиданти в него. Антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, имат способността да намаляват нивата на LDL холестерола, като същевременно повишават нивата на HDL холестерола.

5 лесни начина да намалиш лошия холестерол

Забрави за преработените храни и добавената захар

Преработените храни съдържат хидрогенирани, наситени и транс мазнини, които повишават нивата на LDL холестерола. Имаме и още няколко причини да ги избягваме – виж ги тук. Колкото до добавената захар – тя не ни носи никакви плюсове, за сметка на повишаването на кръвната захар и нивата на лошия холестерол, така че по-добре да забравиш за нея. 

 

Поръчай пресни и чисти продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *