есенни плодове зеленчуци
Есен, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Най-полезните есенни плодове и зеленчуци

Освен с по-студено време, есента идва с едни от най-заредените с полезни вещества плодове и зеленчуци. Сигурно, защото както обикновено, природата си знае работата и се грижи за тялото ни. Смяната на сезоните и преходът от голи и боси потни тела, огрявани от благотворното слънце, към все по-облечени и все по-затворени хора, не ни се отразява добре.

Вместо на имуностимуланти от аптеката, най-добре да заложим на тези природни лечебни средства. Вижте и кои са най-полезните есенни плодове и зеленчуци, и заредете тялото с витамини и минерали за предстоящата зима.

Най-полезните есенни плодове и зеленчуциТиква

Особено богата на витамини А (170% от препоръчителната дневна доза в 100 г), С, В и Е, както и на калций, магнезий, калий, лутеин, манган, пектин, фосфор, антиоксиданти и фибри, тиквата е истинска благодат за организма през есента.

Малко други плодове (да, нали не сте се объркали, че тиквата е зеленчук) могат да се похвалят с толкова богато количество нутриенти – и ниско съдържание на захар.

Не пропускайте да се възползвате от плюсовете й, не само под формата на печена тиква с канела и орехи, но и като супа или пюре – комбинирайте с картофи, за повече гъстота и балансиран вкус, и задължително добавете масло. И в никакъв случай не изхвърляйте семките, които са отличен източник на протеин и омега-3 мастни киселини.

Поръчай сладка тиква от тук!

Най-полезните есенни плодове и зеленчуци

Ябълка

Няма да ви припомняме какво прави една ябълка на ден. Но наистина – най-често срещания плод ще ви зареди с богато количество витамини А, В и С, желязо, пектин, есенциални мазнини, растителни фибри (10% от препоръчителната дневна доза в 100 г), протеин, сулфур, бета каротин, калций, калий и магнезий.

Освен това ще ви държи сити дълго време, което е плюс, ако след края на лятото сте се върнали от почивка освен с незабравими спомени, и с някое друго кило отгоре.

Плюс това, ябълките са изключително издръжливи, и спокойно може да заредите кухнята с по-голямо количество, така че винаги да имате свеж плод на разположение.

Поръчай вкусни ябълки от тук!

Най-полезните есенни плодове и зеленчуциЧервени чушки

Нищо не може да се мери по съдържание на витамин С с червените чушки (213% от препоръчителната дневна доза в 100 г). Заложете на повече цвят в храненето и ежедневието си – защото е важно е чинията ни да съдържа колкото се може повече цветове.

За да извлечете максимума, консумирайте чушките сурови, защото витамин С е чувствителен към топлинна обработка. Добавете ги в салата, като например ги комбинирате с червено цвекло, моркови, магданоз, натрошени леко запечени орехи или тиквено семе, ябълков оцет, сол и зехтин. Здраве и удоволствие от истинската храна!

Поръчай сочни червени чушки от тук! 

Най-полезните есенни плодове и зеленчуциКруши

Освен сочни и много ароматни, крушите са и невероятен източник на фибри (12% от препоръчителната дневна доза в 100 г), които са особено важни за правилното функциониране на храносмилателната система. Крушите имат дори повече пектин от ябълките, плюс витамини и минерали.

Според някои изследвания, крушите могат да намалят риска от рак на дебелото черво и гърдите, и са особено подходящи за жени в менопауза. Имаме и страхотна рецепта за здравословен десерт – круши в карамел.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *