6 причини да ядете повече тиква тази есен
Есен, Сезонни богатства, Храна за размисъл

6 причини да не пренебрегваш тиквата тази есен

“Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква — почна да размишлява той, като вървеше с наведена глава по улицата. — Ям ги като прасе. Но да им не е пустото име такова! Тиква! Звучи някак просташко, дявол да го вземе! Глупешко, селяндурско нещо! Ще кажат: тоя и тоя яде тиква — махни го — човек без култура, простак, с една дума — свиня. Някога ще ида в село, само тикви да се отям! Далече от хората!”

От 1904 г., когато излиза разказът “Печена тиква” на Елин Пелин, слава Богу, нещата са се променили и не е нужно да се притесняваме от предпочитанията си към тиквата.

Тиквата е не само вкусна и подходяща за най-различни начини на готвене, но и много полезна  – виж и тези достатъчно убедителни шест причини да не пренебрегваш тиквата, докато е в сезон.

6 причини да не пренебрегвате тиквата тази есен

Тиквата е пълна с фибри и почти празна откъм калории

С една порция тиква от 200 г си набавяш 3 г фибри срещу скромното количество от 52 калории. Това е хубаво, защото богатата на фибри храна подобрява храносмилането и ни помага да останем сити по-дълго време.

Освен върху храносмилателната система, фибрите могат да се окажат ключ и към доброто сърдечно здраве и по-ниския риск от заболявания на сърдечносъдовата система – такова поне е заключението на едно изследване, проведено в Харвард сред 40 000 участника.

Поръчай пресни тикви директно от градините на малките производители!

Тиквата съдържа бета каротен 

Освен че дава на тиквата оранжевия й цвят, бета-каротенът работи като антиоксидант, борещ се със свободните радикали в организма, които увреждат клетките и могат да са една от причините за развитието на ракови клетки.

Освен това подобрява състоянието на кожата и намалява бръчките, и работи за здравето на очите.

В организма бета-каротенът се превръща във витамин А, а с една чаена чаша тиква си набавяш над 200% от препоръчителната дневна доза от него.

Тиквата е подходяща за диабетици

Колкото и голямо предизвикателство да е храненето при диабет, тиквата не спада в тази категория, защото тя има качеството да повишава нивата на инсулина и да нормализира кръвната захар.

6 причини да ядете повече тиква тази есен

…И за активно спортуващите

Високото съдържание на калий в тиквата (680 мг в 200 г тиква) е отличен начин да възстановиш баланса на електролитите след тежка тренировка.

Ако обаче не ти се спортува, като мъкнеш няколкокилограмовата тиква от пазара до вас – поръчай я от тук, а ние ще ти я доставим до вратата ти!

Не забравяй и за тиквените семки

Богати на триптофан – аминокиселината, необходима за производството на серотонин (който понижава нивата на стреса, подобрява настроението и влияе върху качеството на съня), на витамини от групата В, витамини Е, С, К, калций, калий, желязо, цинк, магнезий, фосфор и протеин, семките на тиквата в никакъв случай не са за изхвърляне.

6 причини да ядете повече тиква тази есен

…И развихри въображението

Един от най-големите плюсове на тиквата е, че почти няма граници по отношение на кулинарните й приложения. Сравнително неутралният й вкус се приспособява еднакво добре към сладки или солени рецепти.

Ако нямаш търпение да се развихриш в кухнята и да превърнеш тиквата в главен герой на майсторски кулинарни изпълнения – свали тук нашата електронна книга с тиквени рецепти!

button-order-fh

2 responses to “6 причини да не пренебрегваш тиквата тази есен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *