6 причини защо пуканките са от най-здравословните храни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

6 причини защо пуканките са от най-здравословните храни

Кой може да устои на една пълна купа с пресни хрупкави пуканки, от които се разнася фин аромат на масло? Не и ние.

А ако мислите, че пуканките спадат в онази графа на храните, които е добре да избягваме, защото се отразяват зле на здравето и външния ни вид, грешите.

Разбира се, точно в тази графа спадат пуканките, които ще вземете пред киното или в магазина. Но ако си ги приготвите вкъщи, те всъщност са си доста полезни. Да не говорим – и вкусни!

Следващия път, когато се опъвате на дивана за новия епизод от любимия сериал, или чакате няколко приятели за по бира, не му мислете много, ами слагайте тенджерата на котлона. Защото пуканките всъщност са едни от най-здравословните храни и имаме поне шест причини в доказателство.

6 причини защо пуканките са от най-здравословните храни

Пуканките са пълни с протеин 

В 100 г пуканки има около 13 г протеин, или около 26% от препоръчителната дневна доза. Плюс това зареждате и значителни количества фосфор (36%), магнезий (36%), цинк (21%) и желязо (18%).

Пуканките са перфектен избор, ако следите килограмите си

Без захар, мазнини и с минимално количество калории (едва около 30 ккал в 1 ч.ч.), пуканките са може би най-добрия снакс, който да изберете.

Поръчай царевица за пукане от Био ферма Софина! 

Пуканките спадат към пълнозърнестите храни 

Непрекъснато става въпрос за това как трябва да включваме повече пълнозърнести продукти в храненето си, а царевицата е именно такава. Което прави пуканките отличен източник на диетични фибри (около 15 г в 100 г пуканки), както и на антиоксиданти.

6 причини защо пуканките са от най-здравословните храни

Пуканките няма да ви омръзнат 

За разлика от повечето здравословни храни, не вярваме, че тук има такава опасност (по-скоро точно обратното, да се чудим как да спрем). Добрата новина е, че винаги, когато ви се дояде нещо солено, нещо между-другото, може да заложите на пуканките, без чувството на вина.

Пуканките влияят добре на чувството на глад

Пуканките са основно въздух (как иначе си обяснявате, че от една шепа царевица става цяла купа пуканки), което означава, че запълват стомаха добре и ще ви държат сити между основните хранения.

Пуканките са икономични

Царевицата за пукане не е скъпа и издържа дълго време, така че спокойно може да заредите по-голямо количество от нея. Дръжте я в стъклен буркан, за да сте сигурни, че имате под ръка всеки път, когато ви се прииска нещо за хрупане.

6 причини защо пуканките са от най-здравословните храни

Как да си приготвите домашни пуканки

Сложете достатъчно голяма тенджера на котлона, капнете няколко капки мазнина (зехтин, авокадово масло или малка бучка масло) и сложете една шепа царевица за пукане.

Затворете тенджерата с капак, и изчакайте, докато пукането започне да намалява.

Изключете котлона и оставете тенджерата още малко, докато пукането съвсем спре.

Вдигнете капака (внимавайте за горещия въздух), посолете с щипка сол, затворете и раздрусайте хубаво тенджерата.

Ако сте в палаво настроение, заедно със солта може да добавите още една малка бучка масло, която ще направи пуканките още по-изкусителни.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *