Ето защо да избереш брашно, смляно на каменна мелница
Без категория, Как се прави?, Храна за размисъл

Ето защо да избереш брашно, смляно на каменна мелница

Когато избираш брашно, може би не се замисляш за процеса, който е преминало зърното, преди да се озове в пакета. Но всъщност това е най-важният фактор, който влияе върху съдържанието на полезни вещества в брашното.

В миналото зърното се е смилало между два камъка – това е най-старият начин за превръщането на зърното в брашно. Впоследствие с технологичното развитие започват да се появяват моторните валцовите мелници, които правят процеса на смилане много по-бърз.

Мелничарите пък започват да премахват триците, които са богати на влакнини и зародиша, богат на хранителни вещества. Брашното, което се получава по този начин, е фино смляно,  произведено само от ендосперм на зърното, който е богат на скорбяла.

Това брашно, с което сме свикнали и ние, наистина прави печивата по-меки и бухнали, но също така то е почти изцяло лишено от полезни вещества. Отделно, то се усвоява много по-бързо от организма, като води до показване на кръвната захар.

Днес в напълно автоматизираните мелници зърното се смила между стоманени валове при много висока скорост и при много висока температура. Това, освен до загуба на голяма част от хранителните вещества, води и до ускоряване на евентуалното бъдещо гранясване, заради което често се използват консерванти.

Ето защо да избереш брашно, смляно на каменна мелница

Защо да избереш брашно, смляно на каменна мелница? 

Днес знаем, че по-бързо и по-удобно не задължително е равно на по-добро и по-полезно. Затова се връщаме отново към старите практики, и предпочитаме продукти, които са произведени устойчиво и така, че да съхраняват максимално полезните вещества в тях. Храни, които ни помагат и ни лекуват, вместо да ни разболяват.

Когато зърното се смила на каменна мелница, то влиза в контакт единствено с естествени материали. Отделно, процесът се случва при много по-ниска скорост, което означава, че хранителните вещества, витамините, минералите, ензимите и антиоксидантите се съхраняват в максимална степен.

Една от каменните мелници, които произвеждат брашна от различни видове зърно по автентичен начин, се намира в село Стамболово и се стопанисва от Екосем. Там, на нивите в района около селото, се отглеждат специално подбрани сортове пшеница, ръж, лимец и царевица. Получените зърна се смилат бавно на каменна мелница. Не се добавят никакви избелители, консерванти и изкуствени добавки, и всеки плик с натурално брашно грижливо се пакетира на ръка.

Всички видове натурално брашно, които произвеждат в Каменната мелница в село Стамболово, можеш да разгледаш тук.

Поръчай истинска храна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *