6 ценни съвета за храненето по време на пости
Съвети за здраве, Храна за размисъл

6 ценни съвета за храненето по време на пости

Със започването на Коледите пости, мнозина от нас ще изберат да се откажат от редица храни. Независимо дали търсим духовно извисяване или физическо пречистване, лишаването от животински храни за определен период от време може да ни е от полза и за двете.

Постенето всъщност води началото си много отпреди християнската религия, като е свързан със смяната на сезоните и различните нужди на тялото в тях. Съвременните насоки в храненето и медицината също препоръчват периодичното прочистване на организма чрез редуването на различен тип храна и дори гладуване.

Освен това, по време на пости се приемат повече зеленчуци и плодове, а следователно и повече фибри и антиоксиданти, които спомагат за изхвърлянето на токсините, правилното функциониране на храносмилателната система и действат стимулиращо за имунната система.

Към постите обаче не бива да се подхожда несериозно – не трябва да се забравя, че лишаването от определени храни се отразява на организма и може да доведе до дефицит на хранителни вещества, витамини и микроелементи. Пълните пости са препоръчителни само ако сте в добро физическо и психическо здраве.

За да не се превърнат във велико мъченичество, и за да избегнете неприятни последствия като липса на енергия, сила и добро настроение, следвайте тези съвети за хранене по време на пости.

6 ценни съвета за храненето по време на пости

Избирайте пълнозърнестите продукти

Често се случва по време на пости липсата на достатъчно храна или на разнообразие в менюто, да бъде компенсирана с консумация на повече хляб и тестени продукти. Избирайте пълнозърнест хляб и паста, за да си набавите ценни минерали и витамини от група В.

Комбинирайте варива и зърнени храни

Бобовите храни, като боб, леща, грах, нахут, са отличен източник на протеин. За да си набавите пълен набор от необходимите аминокиселини обаче, препоръчва се да ги комбинирате със зърнени храни като ориз, например.

Не е нужно това да е в рамките на едно и също ястие, просто се стремете да се храните възможно най-разнообразно, като включвате колкото се може повече и различни продукти.

6 ценни съвета за храненето по време на пости

Набавяйте си достатъчно желязо

Сред постните храни с най-високо съдържание на желязо се отличават черния шоколад, тиквените семки, кашуто и белия боб.

Ключов момент е да приемате и достатъчно продукти, богати на витамин С, който ще спомогне за усвояването на желязото. Такива са голяма част от есенните зеленчуци (защото природата си знае работата) – с най-високо съдържание са чушките (особено червените от тях), любимото ни семейство кръстоцветни – карфиол, броколи, брюкселско зеле и най-обикновено зеле, цвекло, добре познатите цитруси и други типично сезонни плодове като ябълки и круши, зелении от рода на манголд, коприва и спанак, и закъде без лук и чесън.

Не забравяйте и за калция

Тъй като няма да приемате млечни продукти и мазнини, важно е да си набавяте достатъчно калций – ще го намерите в ядките, сушените плодове, варивата, пълнозърнестите продукти.

Тиквата пък, този абсолютен есенен шампион, се гордее със завидни количества не само калций, но и желязо, и витамини, така че не в никакъв случай не пропускайте да я добавите в менюто си. Вариантите на вкусотии с тиква са толкова много – вижте тук повече идеи и рецепти за вдъхновение.

6 ценни съвета за храненето по време на пости

А протеините – откъде?

Освен от варивата, протеин може да си набавите и от множество растителни източници, като ядки – всички видове са добри източници, гъби, зеленолистни зеленчуци, и авокадо, което е източник и на полезни мазнини.

За разкош – морски дарове

Може и да не знаете, но консумацията на безгръбначни животни е разрешена по време на пости. Повече от добре дошли в менюто са миди, октоподи, калмари, охлюви и други подобни, за да внесат разнообразие, но и за да си набавите ценните протеини и витамини от група В (особено В12, който най-много липсва при постното хранене).

Най-важното по време на пости, но и през цялата година – храната да е толкова чиста, колкото искаме да са чисти и душата, и тялото ни. За целта избираме производители, на чиято гаранция за качество и прозрачност в производството можем да разчитаме – без компромиси.

 

Поръчай пресни сезонни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *