Салеп или орхидея за пиене
Как се прави?, Напитки, Рецепти, Храна за размисъл

Салеп, или орхидея за пиене

Знаеш ли какво е салеп? Ако за пръв път чуваш наименованието, не си само ти. Салеп се нарича както една напитка, много популярна в южната ни съседка Турция, така и брашното, от което тя се прави.

Брашното се произвежда от грудките на орхидеите Orchis mascula и Orchis militaris, които съдържат богатия на скорбяла и хранителни вещества олизахарид глюкоманан. Прашецът, който се получава от тях, може да се използва за сгряващи зимни напитки, подсладени със захар или мед, както и за приготвяне на пудинг и типичната турска дундурма – млечен сладолед, който става на конци и се точи и разтегля като ластик.

В миналото на салеп са приписвали качества на афродизиак и лечебно средство. Днес той се използва основно в Изтока, но и в Гърция – като зимна, загряваща, омекотяваща и хранителна напитка.

Как да си приготвиш салеп?

В съд за варене се слагат 2 чаши вода или пълномаслено мляко. Добавя се 12 г салеп (1 пакетче) и се разбърква, докато се разтвори добре.

Съдът се слага на котлона и сместа се оставя да заври, като се бърка непрекъснато. Когато заври, се маха от котлона. След това отново се слага на котлона и процедурата се повтаря.

Подслажда се със захар или мед на вкус. По желание може да се добави ванилия или канела. Сервира се топъл.

Салеп може да си поръчаш онлайн през farmhopping – избери от три вида кой ти допада най-много:

Салеп за пиене

Салеп без захар

Салеп с подправки – с неустоим аромат на канела, карамфил, индийско орехче, джинджифил

Салеп с карамел

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *