празници, коледни празници
Съвети за здраве, Храна за размисъл

10 съвета за по-здравословни празници

Трудно се става от масата по празниците. Не помага никак и мисълта, че “само веднъж в годината е”. Но някъде между “няма нищо лошо в още една курабия” (как да откажеш на миризмата на канела и портокалови корички) и “и без това от догодина ще се храня по-здравословно”, току-виж влезеш в новата година с няколко нежелани килограма отгоре.

Ние сме последните, които ще ти кажат, че нещо добро е излязло от лишенията и ограниченията. Напротив – отдай се на празниците изцяло, отпусни душата и тялото и нека да е колкото се може по-спокойно, уютно, топло и ароматно!

А следвайки тези съвети, поредната семейна вечеря или събиране с приятели няма да се превърне в изпитание за коремчетата и настроението. Виж как може да направиш празниците една идея по-здравословни.

10 съвета за по-здравословни празници

Всичко е въпрос на приоритети

Колкото и отрупана и привлекателна да е масата, това съвсем не е повод да напълниш чинията с всичко (по много). Огледай се и заложи на любимите си ястия, така че да избегнеш момента с преяждането. Следващата богата трапеза предстои – често дори само няколко часа по-късно.

Дай време на мозъка да се нахрани

Отнема няколко минути, преди мозъкът да осъзнае, че стомахът е пълен. Дай му време да обработи информацията, преди да напълниш отново чинията. Облегни се назад, пий една чаша вода, поговори със съседа по място – и като нищо да се окаже, че няма нужда от още една порция.

Стой далече от масата

Коледните празници са свързани и с присъствие на места, които по-скоро бихме пропуснали – но няма как. Като поредното фирмено събитие, на което не познаваш никого, и от скука, за да запълниш паузите, прибягваш често-често до шведската маса (и дори фактът, че кетърингът не е никак добър, не е достатъчно добра причина да те спре).

Не се пази за вечеря

Мисълта, че е по-добре да пропуснеш обяда, защото така или иначе ти предстои обилна вечеря, за която по-добре да си оставиш място, не е добра идея. В тези случаи сме много по-склонни сме да преяждаме, а след първоначалното нахвърляне върху храната (в по-големи количества и за по-кратко време, отколкото е полезно) идва и моментът, в който единственото, за което мислиш, е къде точно да си опънеш краката. Бъди добър гост, хапни предварително.

10 съвета за по-здравословни празници

Не пазарувай на празен стомах

Празниците са моментът, в който отвсякъде ни обгръщат изкусителни миризми – и дори те да идват от ароматизатора в магазина, са достатъчни да свалят защитната ни реакция срещу отрупаната със сладости витрина. А колкото по-гладни сме, толкова по-лесно е да се предадем и да се отдадем на количество захар (и оцветители, и аромати), от която ни най-малко нямаме нужда.

Пий за здраве

Не като за последно. И не само защото с всяка една чаша алкохол поемаш празни калории, от които нямаш нужда. Натоварената програма покрай празниците често ни кара да забравяме за важните неща – като пиенето на вода например, което често остава на заден план. А алкохолът е главен виновник за дехидратацията на организма, което да доведе до неприятни ефекти малко по-късно във времето. Не забравяй – чаша вода за всяка чаша изпит алкохол, така че да избегнеш обезводняването и да намалиш вредното въздействие върху организма.

…И не пий на гладно

Първо, защото много по-бързо ще те удари в главата; второ – защото ще изостри апетита до степен, в която всичко е добра идея, и колкото повече, толкова по-добре. А чувството на вина от спомена как се тъпчеш със съмнителен на вид салам, е дори по-неприятно от махмурлука.

10 съвета за по-здравословни празници

Раздвижи се

Няма по-добър начин да се справиш с излишната храна и заседяването по празниците. Не се стеснявай да се оставиш на ритъма на музиката на партито – дори да не си най-добрия в танците, спокойно, по Коледа стават чудеса). Или предложи на семейството да излезете на разходка из квартала преди или след вечеря. Да, ще е нужно малко повече от сериозна мотивация и умения за убеждаване, но приложи момента с обещания за топло какао след връщане.

Не пренебрегвай зеленчуците 

Те не са на масата само, за да внесат цвят – отдай им дължимото място в чинията ти. Те ще ти се отблагодарят, като осигурят на организма нужните му витамини, минерали и фибри, така че да те заситят по-качествено и с по-малко количество.

Готви с мисъл и любов

Погрижи се за гостите, като сервираш не само изобилие от блюда, но и подходиш с мисъл за здравето. Заложи на чисти и качествени продукти – защото добрата храна започва с добри съставки.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди празниците с добро настроение и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *