5 неща, за които да забравите през 2018
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 неща, за които да забравиш през новата година

Нова година, нови надежди за по-добър, здрав и пълноценен живот. С мечтата за нов старт идват и обещанията за всички големи промени, които ще предприемем. За съжаление обаче, по-голямата част остават точно това – обещания…

В мига, в който омаята от празничните дни отмине, и въртележката на живота отново ни завърти в познатия си шеметен ритъм, бързо забравяме добрите си намерения и се връщаме към старите навици.

За да ти помогнем в придържането към новогодишните си обещания за по-добро и по-осъществено АЗ, подбрахме няколко неща, за които да забравиш през новата година. Нямаш нужда от нито едно от тях, гарантираме ти го.

Спри да се сравняваш с другите хора

Социалните мрежи не пропускат да ти напомнят – 24 часа в денонощието – колко по-различен би могъл да е животът ти. Като онази позната, която вече трети месец обикаля света само с една раница. Или съвършената двойка (и кучето им) на фона на горящата камина.

С подходящия филтър всичко изглежда десет пъти по-добре. Не забравяй обаче, че колкото и перфектно да изглежда снимката, зад нея има още толкова много история. И често тя е толкова далече от перфектното, колкото е и собственият ти живот.

Спри да се сравняваш с подбраните, изпипани до съвършенство моменти и да си мислиш, че фийдът в инстаргам е дори бегло подобие на истинския живот. Потърси тези моменти в собственото си ежедневие и ще ги откриеш – не е нужно да стигнеш до другия край на света, за да се усмихнеш.

5 неща, за които да забравите през 2018

Стига седя на едно място

Не е нужно да си обещаваш да избягаш маратон през новата година (но е супер, ако го направиш!). Достатъчно е да предприемаш малки крачки, които те доближават към голямата промяна.

Ако ежедневието ти е свързано основно със седене зад бюро, обещай си да се движиш малко повече през новата година. Заседяването може да е ключов фактор за появата на множество здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания и депресия.

Навий аларма на телефона, която да ти напомня на всеки час да станеш и да се раздвижиш – направи обиколка из стаята, отиди до кухнята да си сипеш чаша вода, разтегни се с малко стречинг упражнения.

Пет минути на всеки час са напълно достатъчно, за да наваксаш препоръчителните 30 минути движение в рамките на работния ден.

Спри да осъждаш начина си на хранене

Усещаш ли вина, ако закусиш с палачинки, вместо със зелено смути? Чувстваш ли задължение да поръчаш салата с чия и киноа за обяд в офиса? Гузно ли ти е, ако след вечеря посегнеш към парче шоколад?

Крайно време е да спреш да възприемаш храната като добра или лоша, и сега е перфектният момент да промениш това. Когато възприемаме определени храни като добри или като лоши, това ни кара да възприемаме и човека, който ги консумира (или нас самите), като такъв.

Въпросът не е какъв етикет ще лепнем на храната, а какво пише на етикета на това, което консумираме. Съсредоточи се върху това да зареждаш тялото си с чисти продукти, носещи гаранция за качество и устойчиво производство, а не върху това “колко” и “какво”. 

5 неща, за които да забравите през 2018

Забрави за недоспиването

Нищо друго не е толкова важно за доброто ни себеусещане и продуктивност през деня, както качественият сън.

Обещай си, че през новата година ще спреш да лишаваш тялото си от благотворното въздействие на съня, за да довършиш проекта, по който работиш, за да провериш още веднъж социалните мрежи, за да свършиш всичко онова, за което никога не остава време.

Липсата на сън, особено в дългосрочен план, е още един от водещите фактори, допринасящи за натрупването на стрес, раздразнителност, липса на концентрация и появата на нарушения в паметта.

И когато сутрин звънне алармата, не я отлагай. “Само още десет минути” няма да ти помогне да си доспиш. Напротив – това пречи на тялото да си създаде навик да се събужда в точно определено време.

Всъщност периодичното заспиване и събуждане може да доведе до спад на енергията през деня и в крайна сметка да се чувстваш много по-уморен, недоспал и отпаднал, отколкото ако беше пропуснал тези бонус десет минутки.

5 неща, за които да забравите през 2018

Да си зает не е повод за гордост

Кога започнахме да възприемаме непрекъснатото жонглиране със задачи като ценност? С пренатоварените ни графици, с непрестанното тичане и постоянното звънене на телефона, сякаш стана въпрос на чест и достойнство да си винаги зает, винаги на разположение, и винаги готов да вместиш още и още в списъка.

Само че да си постоянно зает не е никак повод за гордост. Повод е само и единствено за повишени нива на стрес, които да доведат до различни и все неприятни странични ефекти – от тревожност, безпокойство и раздразнителност, до депресия, сърдчени заболявания и високо кръвно налягане.

Тази година се фокусирай върху баланса – опитай се да създадеш “прозорци” в ежедневието си, които да са само за вас. Изключи телефона за половин час, докато обядваш, научи се да казвате “не” на нещата, които наистина не искаш да правиш, отдели си лично време да се поглезиш и да се отпуснеш.

Няма да успееш да направиш всичко, което трябва – не днес, не утре, не и никога. Винаги ще има още, и още. Колкото по-рано го осъзнаеш, толкова повече време ще ти остава за нещата, които наистина имат значение в живота.

 

Поръчай истинска храна директно от малките ферми производители и започни новата година на чисто!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *