Естествена аптека: храни, които ви помагат в борбата с грипа
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Естествена аптека: храни, които ви помагат в борбата с грипа

Доброто хранене е важно целогодишно и е една от най-важните предпоставки за доброто здраве. Но е особено важно в периоди като настоящия, в които опасността от грип е особено висока.

Вижте как храната може да ви помогне да се предпазите от грипа или да се справите по-лесно с неприятните му последствия.

Златното правило

Старайте се поне пет пъти на ден да включвате свежи зеленчуци, богати на витамини и антиоксиданти, в менюто си. Макар зимата да е по-бедна, варианти все пак има – заложете на повече бейби спанак, рукола и свежи салатки, моркови, цвекло и тиква.

Поръчай пресни плодове и зеленчуци директно от малките производители тук!

Увеличете употребата на омега-3

Полезните мазнини ще си набавите от риба, ядки и семена.

Една ябълка на ден

Знаете приказката, и тя никак не е случайна – ябълките ще ви набавят ценни разтворими фибри и антиоксиданти, които подобряват действието на имунната система и намаляват възпалителните процеси.

Най-добрите ви приятели

Гответе повече с лук и чесън и добавяйте без притеснения в обилни количества.

Консумирайте повече селен

Той ще помогне за подсилването на антителата и ще стимулира организма в борбата с болестотворните клетки. Отличен източник са месото и яйцата от пъдпъдъци. 

Подсигурете си добри нива на витамин D

Яйца, масло, черен дроб са добри източници, но най-доброто си остава поне 30 минути дневно на слънце. Намерете начин да прекарвате време на открито – колкото и трудно да ви се струва.

Набавяйте си повече цинк

Месо, морски дарове, ядки и семена (особено тиквено семе) са сред най-добрите храни за целта.

Приемайте пробиотици ежедневно

Те ще се погрижат за доброто здраве на стомаха и борбата с възпалителните процеси, особено в случай, че не сте успели да избегнете грипа и приемате антибиотици. Кисело мляко и кефир са отличен избор, за да си набавяте нужните полезни вещества.

Билки и здраве от природата

Освен богатото на полезни вещества хранене, през зимата за доброто здраве ще се погрижат разнообразие от билкови тинктури и чайове. Активните им съставки ни помагат да се справим с неприятните симптоми на сезонните вируси и настинки, и зареждат тялото с енергия и здраве. Препоръчваме ви спрейовете за нос и гърло на Билка Чудодейка – те са изцяло с природен състав, а съчетанието от съставки действа благотворно върху проблемите.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *