10 добри причини да хапваш шоколад по-често
Храна за размисъл

10 добри причини да хапваш шоколад по-често

Шоколадът е едно от малкото неща, които могат да направят всеки момент по-хубав. Лошо настроение заради мрачното време? Напрегнат ден в офиса? Липса на енергия? Няколко парченца шоколад могат да се окажат точно това, от което имаш нужда. Но дали е полезен? И как можеш със сигурност да знаеш, че вместо да си помогнеш, не си пречиш?

Лесно. Първо, както с всичко останало в живота, нужна е мярка. Не е добра идея да се прекалява с нищо, независимо колко полезни свойства има. Второ, всичко зависи от качествата на шоколада. Ако искаш да извлечеш максимални ползи, най-важно е да обърнеш внимание на съдържанието на шоколадовото блокче – искаш количеството какао да е не по-малко от 70%, а добавената захар да е в минимално количество.

В този случай, шоколадът може наистина да ти е от полза. Виж точно как.

10 добри причини да хапваш шоколад по-често

Шоколадът е полезен за здравето на сърцето и циркулацията

Натуралният шоколад помага за възстановяването на гъвкавостта на артериите и предотвратява запушването им.

Шоколадът намалява риска от инсулт

Такова е заключението на едно изследване, проведено във Финландия, според което консумацията на шоколад води до 17% по-нисък риск от инсулт.

Шоколадът е богат на минерали

Съдържанието на магнезий, калий, цинк и селен е значително, а със 100 г тъмен шоколад (съдържание на какао 70% и нагоре) си набавяме и над 67% от препоръчителната дневна доза желязо.

Шоколадът намалява холестерола

Консумацията на какао може да намали нивата на лошия холестерол (LDL) и да увеличи тези на добрия (HDL), като по този начин понижи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Поръчай истински шоколад, ръчно изработен от какаови зърна от малки български производители!

Шоколадът е полезен за кожата

Флавонолите, които се съдържат в какаото, оказват защитна функция срещу вредното влияние на слънчевите лъчи.

Шоколадът е богат на антиоксиданти 

Суровите какаови зърна са един от най-богатите източници на антиоксиданти, и шоколадът, произведен от тях, не остава по-назад – всъщност, по антиоксидантна активност той задминава дори всеизвестните боровинки.

10 добри причини да хапваш шоколад по-често

Шоколадът може да помогне за отслабването

Противно на общоприетото мнение, че от шоколада се пълнее, според невролога Уил Клоувър едно парченце шоколад, изядено преди основното ядене, изпраща сигнали за ситост към мозъка и ни кара да ядем по-малко впоследствие. Когато завършваш храненето с още едно парченце шоколад, това допълнително удължава усещането за ситост и намалява желанието от последстващо похапване.

Шоколадът е полезен за мозъка

Флаванолите в какаото намаляват загубата на паметта при възрастните, а противовъзпалителните качества на шоколада оказват допълнително ползотворно въздействие върху мозъчните функции.

Шоколадът те кара да се чувстваш по-добре

Както започнахме, така и ще завършим. Най-неоспоримият факт, за който нямаме нужда от никакви научни доказателства. И все пак – ако се чудиш защо ти става хубаво всеки път, когато си хапнеш парченце шоколад, причината е в съдържащия се в него фенилетиламин. Същият този химикал се произвежда от мозъка ти, когато се влюбиш, и кара тялото ти да отделя ендорфини.

За да се чувстваш наистина добре, помага да знаеш, че какаото за производството на шоколада е било отгледано съобразно принципите на устойчивото земеделие, а фермерите са получили честно възнаграждение за труда си. А когато това какао е превърнато в изкусителен шоколад от хора, които разбират и обичат работата си, тогава резултатът е наистина полезен – за тялото, душата и сърцето.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *