Какво е гхи и за какво се използва?
Храна за размисъл

Какво е гхи и за какво се използва?

Понякога отнема доста да бъде преоткрита една храна. Все по-често се връщаме назад във времето – хилядолетия назад – в търсене на полезни и здравословни алтеранативи. Точно така започнахме да предпочитаме хляб от лимец, да добавяме киноа в салатата, или пък куркума в млякото. И ако все още не знаеш какво е гхи и за какво можеш да го използваш, време е да поправиш грешката.

Какво е гхи? 

Гхи е мазнината, която от векове се използва в Индия за готвене, но тепърва става все по-масово употребявана и у нас. Най-общо казано, гхи е пречистено краве масло. Приготовя се, като маслото се загрява на бавен огън, докато се изпарят всички остатъци от вода и мляко.

Дългото време, което отнема процеса, придава на пречистеното масло по-ядков и по-богат вкус. Тъй като крайният продукт не съдържа млечна киселина, гхи е подходящо и за хора, които имат непоносимост към лактоза и казеин.

И понеже водата в него е изпарена, няма нужда да го съхраняваш в хладилник.

Поръчай чисто гхи, произведено от истинско краве мляко

Какво е гхи и за какво се използва?

Как да използваш гхи?

Можеш да използваш гхи по същия начин, по който използваш обикновено масло или олио – например да задушиш любимите си зеленчуци на тиган, или да замениш маслото в рецептата за мъфини. Тъй като точката на горене на гхи е по-висока, отколкото на маслото, то е по-подходящо за пържене и готвене при висока температура.

Тъй като не съдържа вода, гхи съдържа повече калории, в сравнение с маслото – в една супена лъжица гхи има 135 калории и 15 г мазнини, докато в същото количество краве масло има 102 калории и 11 г мазнини.

Полезно ли е гхи? 

След като млечната киселина и водата се е изпарила, това, което остава, е чистата мазнина от маслото. Видът масло, който е бил използван за приготвянето на гхи, може да е от значение за това колко полезно е то. Няколко изследвания установяват, че био млякото от крави, хранени само с органични храни и без третиране с антибиотици, е по-богато на полиненаситени мастни киселини, омега-3 мастни киселини, витамин Е, желязо и CLA (свързана линолова киселина), в сравнение с млякото от конвенционално отглеждани крави.

Така че ако искаш наистина да извлечеш здравословни ползи, избери гхи, произведено от био краве мляко от органично отглеждани крави. Произведеното от конвенционално мляко може да няма почти никакви предимства в сравнение с обикновеното масло, с изключение на факта, че не съдържа лактоза.

Поръчай сега!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *