Растително мляко - как да го изберем и за какво е полезно
Храна за размисъл

Растително мляко – как да го изберем и за какво е полезно

Растителното мляко става все по-популярна и предпочитана алтернатива на традиционното краве мляко. Ето и какво трябва да знаеш за различните видове растителни напитки, техните предимства за здравето и как точно да ги употребяваш.

Какво представлява растителното мляко? 

Както говори името му, растителното мляко е добито от различни видове растителни източници – като семена, ядки, ориз. Най-популярни и често срещани са млеката, произведеи от бадеми, лешници, коноп, кашу, соя, кокос, ориз и овес.

Всички те могат да бъдат приготвени в домашни условия, но ако предпочиташ да си купиш готово растително мляко, внимавай за съставките на етикета – много от тях са с големи количества добавена захар, консерванти или стабилизатори. Избери такова, в чийто състав няма добавена бяла захар, а вместо това съдържа брашно от рожков или друг естествен подсладител.

Поръчай натурални био растителни млека от сертифицирано производство и 100% чисти съставки

Какви са предимствата на растителното мляко? 

Най-големият плюс на растителните млека е липсата на лактоза в тях. Освен това, те са източник на полезни моно- и полиненаситени мазнини, както и на ценни витамини и минерали, които се съдържат в изобилие в суровините, от които се произвеждат.

Растителните млека не съдържат холестерол и не затрудняват храносмилателната система, още един безспорен техен плюс.

Различните видове растителни млека носят различно количество полеезни вещества. Така например соевото мляко е богато на калций, за разлика от бадемото и оризовото. Млякото от конопено семе е богато на омега-3 мастни киселини, а това от овес – на фибри. Всички те обаче са източник на ценни антиоксиданти, витамини и минерали.

Растително мляко - как да го изберем и за какво е полезно

Кои са най-разпространените растителни млека? 

Соево мляко: при готвене, соевото мляко съвсем спокойно може да се използва като заместител на кравето мляко, тъй като има сходно съотношение по отношение на протеин и мазнини.

Бадемово мляко: богато на витамини, магнезий, желязо, протеин и фибри, и с приятна кремообразна консистенция, нищо чудно, че бадемовото мляко е всеобщ фаворит.

Кокосово мляко: кремообразна текстура и страхотен вкус, плюс имуноукрепващи свойства – няма как да не харесаш кокосовото мляко.

Оризово мляко: с естествено сладък вкус, който прави оризовото мляко подходящо за различни печива или закуски.

Поръчай сега

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *