5 полезни свойства на конопеното семе
Храна за размисъл

5 полезни свойства на конопеното семе

Макар съвсем малки като размер, семената на конопа са изключително богати на полезни вещества. Можеш да ги добавяш към овесените ядки, смутито или домашно изпечения хляб, да ги консумираш под формата на тахан от конопено семе в комбинация с мед върху филийка, или да използваш масло от конопено семе към соса за салатата. Конопените семена имат мек, ядков вкус и се вписват добре в разнообразие от рецепти.

Който и вариант да избереш, няма да сбъркаш – виж и защо конопеното семе е полезно за здравето.

5 полезни свойства на конопеното семе

Конопеното семе е много хранително 

Семената на конопа съдържат над 30% мазнини и са изключително богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са и отличен източник на протеин – имат над 25%, като за сравнение в семената от чия и лененото семе съдържанието на протеин е около 16-18%.

Конопеното семе е богато и на витамин Е, витамини от група В, както и на минерали като фосфор, калий, магнезий, желязо и цинк.

Виж още: био протеин от конопени семена Dragon Superfoods

Конопеното семе може да намали риска от сърдечно-съдови болести

Семената съдържат високи количества от аминокиселината аргинин, която произвежда азотен оксид в организма. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се разширяват и отпускат, като по този начин намалява високото кръвно налягане и понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Отделно, конопените семена съдържат и гама-линоленова киселина, която намалява възпалителните процеси – друг рисков фактор за появата на сърдечно-съдови усложнения.

Виж още: био тахан от конопено семе Белун

5 полезни свойства на конопеното семе

Конопените семена повлияват добре кожни заболявания

Добрият баланс между омега-6 и омега-3 мастни киселини в конопените семена влияе върху правилното функциониране на имунната система. Поради тази причина те могат да окажат положителен ефект при третирането на различни кожни състояния като екзема или суха лющеща се кожа. Вътрешният прием на конопени семена и външно третиране с конопено олио намалява сърбежа, успокоява сухата кожа и подобрява кожните проблеми.

Поръчай студенопресовано масло от коноп ВиМ от тук

Конопените семена са пълноценен източник на протеин 

Както вече отбелязахме, конопеното семе има високо съдържание на протеин – около 25%. Но освен това, то съдържа и пълен набор от незаменими аминокиселини – нещо много рядко срещано сред растителните източници на протеин.

Освен това, протеинът от конопените семена се усвоява от организма по-добре от този в повечето варива, пълнозърнести продукти и ядки.

Поръчай конопено семе от тук!

5 полезни свойства на конопеното семе

Конопеното семе се грижи за храносмилането

Приемът на фибри е особено важен за правилното функциониране на храносмилателната система, а конопените семена са добър източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри.

За максимална полза от конопените семена, препоръчително е те да се приемат небелени, тъй като в люспите се съдържа най-голямо количество фибри.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *