Истории от фермите

Spizing посвещават миксове подправки на различни региони в страната

Правилно подбраните подправки имат способността да превърнат и най-обиковените съставки в неустоимо вкусно ястие, което вдъхновява всички сетива. А стане ли въпрос за подправки, ние знаем към кого да се обърнем – към специалистите от Spizing, разбира се.

Гласуваме им доверие независимо дали ще готвим печено зеле, традиционно къри или чили кон карне. Всъщност, това са само три примера от огромното разнообразие от ястия и традиционни кухни, за които ще намерим подходящия микс подправки в асортимента на Spizing.

Сред тях няма как да не ни направят впечатление миксовете от подправки, посветени на различни области от България. Искахме да разберем повече за това какво ги е вдъхновило и как точно са съчетали вкусове и аромати, за да пресъздадат най-типичното за кухнята от българските райони.

Ето и какво ни разказаха от Spizing:

“Смятахме, че ще се справим доста бързо, но както винаги реалността беше различна. Анализирайки по-задълбочено задачата, осъзнахме какъв огромен труд ни предстои да свършим.

Наложи се да районираме страната според местно растящите подправки и традиционните рецепти, да установим какви са характерните за всеки регион комбинации от подправки и в какво се използват.

Трябваше да проучим позабравени рецепти и традиции, да се преборим с наложената с течение на времето практика шарената сол и чубрицата да доминират всички рецепти, които се свързват с българската кухня. Разбрахме, че появата на общественото хранене през 50-те години на 20 век, създаването на система от техникуми за обучение на готвачи, както и възникването на унифицирани рецептурници за столовото хранене и туризма са нанесли трудно поправими щети на  българската кухня.

В този проучвателен етап обаче открихме страхотни традиционни рецепти, срещнахме уникално кулинарно богатство, което заслужава да бъде съхранено и развито и може да ни постави на картата на световната кулинария.”

Резултатът: 7 микса от подправки

 

Шопска подправка – това е микс, базиран на чубрица, пипер, чесън и др. Тази деликатна комбинация е перфектна за свинско, боб, картофи, пиле и е в синхрон с традиционния консерватизъм на Шоплука. Универсалният профил на сместа дава възможност за употребата й във всякакви рецепти и готварски методи.

 

 

Родопска подправка – типична комбинация от джоджен, кимион и риган, подходяща за смилянски боб, станимашки сарми, кайма за кюфтета, агнешко, телешко. Употребата на тази смес придава характерната за Родопите мистичност и загадъчност на всяка рецепта.

 

 

Пиринска подправка – смес, повлияна силно от банската капама и разложкия чомлек. Силните аромати на ким, кимион, бахар, копър семе и други предават най-добре традицията и огнения темперамент на Пиринския край. Подходяща за свинско, агнешко, дивеч, кисело зеле, тази подправка ще направи всяка гозба запомняща се.

 

 

Тракийска подправка – универсална зеленчукова смес, подходяща за използване във всичко, което решите да сготвите. Сушените морков, кълцана сладка чушка, пащърнак и чесън, комбинирани с магданоз и чубрица дават плътност и завършеност на всяко ястие или супа. Подправка, богата на вкусове и аромати, какъвто е регионът, на който е кръстена.

 

 

Дунавска подправка – тарос, подправката характерна за централна Северна България, расте във всеки двор и я има във всяка супа. Таросът е в основата на този микс, който кръстихме Дунавски, защото става страхотна чорба от сом с него :)) Пълният си потенциал обаче тази смес показва при готвене на пиле с ориз или пилешка супа.

 

 

Балканска подправка – естествено не може да не обърнем внимание и на сминдуха, тази толкова характерна за шарената сол подправка. Балансирайки силният аромат на сминдуха с магданоз, джоджен и чубрица, постигнахме едновременно традиционен и ненатрапчив аромат, подходящ за всяка рецепта от националната кухня.

 

 

Черноморска подправка – истинската черноморска рибна чорба не може да мине без лющян (девисил). Миди, риба, пиле, телешко, чушки, боб – това са само част от продуктите, които може да сготвите с тази смес от подправки. Тази смес е специфична, силна и характерна както скалистия бряг на Северното Черноморие и безкрайните поля на Добруджа.

“За нас беше истинско удоволствие и вдъхновение работата върху този проект. Надяваме се продуктите ни да се харесват и да сме успяли да предадем чрез тях част от енергията, историята и традицията на тази обетована земя, която населяваме в последните няколко хилядолетия.”

Разгледай всички подправки и миксове на Spizing тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *