Защо грозните продукти са за предпочитане
Сезонни богатства, Храна за размисъл

Не пренебрегвай грозните плодове и зеленчуци

Знаеш как в магазина всички плодове и зеленчуци са еднакво красиви, с равни съвършени форми. А знаеш ли колко много продукция бива изхвърлена на боклука, само защото не отговаря на тази масова представа (и очакване) за съвършен външен вид?

Истината е, че красивите плодове и зеленчуци освен че хващат окото, не могат да се похвалят с други плюсове пред по-грозните им събратя. Всъщност, оказва се, че неугледно изглеждащата продукция е много по-полезна от красивата такава.

Затова следващият път, когато видиш плод или зеленчук с малко по-странна форма, чудат израстък или малки черни точки по повърхността, не се обръщай с пренебрежение.

И в никакъв случай не го хвърляй – не само защото да изхвърлиш храна е грехота (и въпреки това толкова много храна отива на боклука), но и защото от него ще си набавиш по-голямо количество антиоксиданти.

Защо грозните продукти са за предпочитане

Защо грозните плодове и зеленчуци са за предпочитане? 

Няколко изследвания установяват, че съдържанието на антиоксиданти, фитофеноли и други полезни вещества е по-високо в плодовете и зеленчуците, които страдат от козметични несъвършенства.

Според учените това се дължи на факта, че тези продукти изграждат много по-силна съпротивителна система, борейки се срещу вредители, заболявания, трудни условия и оцелявайки, въпреки нападките на околната среда.

Именно в борбата им за оцеляване им помагат антиоксидантите и фенолите, което най-вероятно е и причината за повишеното им съдържание.

Всъщност, в органично оглежданата продукция (дори да е без външни несъвършенства), нивото на антиоксиданти, включително картеноиди, флавоноиди и антоцианини, може да е с 20-40% по-високо в сравнение с конвенционално отглежданата такава.

Плодовете и зеленчуците, белязани на повърхността от битката си с природата, във вътрешността си крият своята сила, благодарение на която са успели да стигнат до теб, и истински вкус – дай им шанс!

Поръчай чисти плодове и зеленчуци директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *