Най-лесният козунак за Великден
Рецепти

Рецепта за супер лесен козунак за Великден

Домашният козунак е едно от най-хубавите неща на света – благоуханният аромат, меката, разтапяща се в устата сърцевина, сладостта, с която изпълва всичките ни сетива…

Въпреки това, за мнозина процесът по приготвянето му изглежда плашещ и несигурен. Какво, ако не втаса добре? Ако остане глетав? Ако всичкият този труд, време и продукти отидат на вятъра?

Спокойно – тук сме, за да ти помогнем. Тази рецепта е тествана многократно по Великден, а и не само – дори в обикновена неделна сутрин, в която просто искаме да си угодим.

Подходяща е дори ако за пръв път се отдаваш на мисията домашен козунак – всъщност, точно така беше и в нашия случай. Макар че звучи лесна, резултатът няма да те разочарова – точно напротив.

Рецепта за супер лесен козунак за Великден

Продукти:

4 бр. яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.ч. прясно мляко

1 кубче прясна мая

1 кг бяло брашно

по желание: стафиди, орехи или други ядки, портокалови корички
button-order-fh

Начин на приготвяне:

Разбий яйцата и захарта с миксер или телена лъжица.

Затопли прясното мляко и разтвори маята вътре. Остави няколко минути да шупне.

Добави олиото към яйчената смес.

Разтвори содата в киселото мляко и изсипи в яйчената смес. Разбъркай леко с лъжица, след което добави и прясното мляко с маята. Отново разбъркай, до смесване на продуктите.

Пресей брашното и направи кладенче в средата му.

Изсипи вътре сместа и замеси – първоначално използвай лъжица, след това меси с ръце до получаването на гладко и меко тесто. Тук е моментът да добавиш стафидите, орехите или други ядки, които ще използваш.

Намажи тестото с малко олио, увий в найлонов плик или домакинско фолио и постави в хладилника. Тестото трябва да престои една нощ или около 10 часа.

След като извадиш тестото от хладилника, остави го да почине около час.

Раздели тестото на три части, разточи ги на равни фитили и оплети плитка. Завърти я на кръг и я постави в тавата за печене, намазана със олио и поръсена с малко брашно. Имай предвид, че тестото тепърва ще втасва, така че тавата трябва да е по-голяма от обема му.

Остави го да втасва на топло – може да включиш фурната и да оставиш вратата й отворена, за да вдигнеш градуса в кухнята. Когато тестото увеличи обема си почти двойно, го сложи да се пече на 150 градуса в предварително загрята фурна.

Печи около 40 минути или докато при забиването на клечка за зъби в козунака, тя излиза без полепнало тесто по нея.  

И не забравяй – тайната на добрия козунак е в качествените продукти. Яйцата, млякото и брашното са най-важни за получаването на меко тесто, добра констистенция и неустоим вкус – поръчай истински и чисти продукти директно от производителите от тук. 

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *