Какво вино да изберем за Великден
Ние и виното

Какво вино да изберем за Великден

Изборът на вино за Великден е колкото приятна, толкова и трудна задача. Този избор зависи от менюто, а какво меню имаме тук – всичко се върти около агнешко в различни варианти, спанак, салати и разбира се, козунак.

Ето и нашите предложения за най-подходящите вина за Великден.

Когато агнешкото е главният герой

Най-добрата стратегия е да се придържате към червени вина. Търсете вино с прилична танинова структура, добри плодове и послевкус, който да издържи поне колкото този на агнешкото.

Целта е виното да има достатъчно изявена плодовост и свежест, за да се справи със солидния вкус на печеното агне, но без да надделява. Все пак агнешкото е главният герой. Каберне Совиньон или Мерло винаги са безопасен избор. Ако сте настроени малко по-авантюристично, вземете си Широка мелнишка лоза – ще се справи отлично.

Това, обаче, са много общи съвети и всеки може да ги даде. Време е за по-фината настройка. Изберете си виното според рецептата, която ще приготвяте.
button-order-fh

Какво вино да изберем за Великден

Ето няколко предложения за класическите великденски рецепти:

Агнешка плешка с розмарин и чесън – вземете си Сира на Меди Вали. Нейният плодов фокус, съчетан със солидната й структура ще са в състояние да поемат силните аромати на тази рецепта.

Агнешки котлетчета – това е най-деликатният и фин начин, по който може да поднесете агнешкото. Трябва ви елегантно и фино вино, което да допълва храната, но без да превзема сцената – Пино Ноар§Широка мелнишка на Вила Мелник – смела, дори малко луда комбинация сортове, която винарната е превърнала в хармонично и елегантно вино.

Какво вино да изберем за ВеликденПечено агнешко бутче – търсете по-пикантно вино, с нотки на подправки, виноземлисти тонове и плътни тъмни червени плодове – нашето предложение е Аплауз Сира Резерва.

Писнало ви е от червено вино? Тогава опитайте с розето на Вила Терес, ще се разбира чудесно с гарнитурата от спанак и картофки.

Вегетариански страсти

Великден не е само агнешко, но и празник на пролетните зеленчуци. Ето няколко предложения, ако наблягате на зеленчуците.

Зелената салата – обмислете зелени вина т.е. такива с тревисти нотки – Совиньон Блан, Пино Гриджо. Нашето любимо е Совиньон Блан на Four Friends.  Все пак имайте предвид, че е добра идея да намалите количеството на оцета или лимоновия сок в дресинга. Киселинността на виното, трябва да остане по-висока от тази на слатата. В противен случай, виното ще ви се стори безвкусно и тромаво и дори леко горчиво.
button-order-fh

Какво вино да изберем за ВеликденПечените картофки – както и да ги предпочитате, с розмарин, чесън, салвия или каквото ви дойде на ум, предлагаме ви Вионие на Меди Вали, то ще бъде чудесна компания. Освен това е оценено като най-доброто бяло вина в България за 2016. Така че ще имате шампион на масата си за празника.

Останаха ви яйца – да, винаги се случва. Ако решите да ги превърнете в салата или ордьовър, комбинирайте със свежо енергично Шардоне.

Козунакът – труден е за съчетаване с каквото и да е вино. Но имаме изненада за вас. Писна ли ви от вино? На нас – малко. Предлагаме ви нещо много необичайно, но какво пък, не всеки ден е Великден. Заслужаваме по един коктейл с вино.

200 мл вино – розе (охладено)

60 мл. коняк

3 с. л. лимонов сок

6 малки ягоди за украса

Весели празници и наздраве!

 

Автор: Мария Чалиева

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *