Как да изберем агнешко месо
Как се прави?, Храна за размисъл

Как да изберем агнешко месо

Традиционната трапеза за Великден или Гергьовден няма как да мине без агнешко. Класическият вариант за големи маси, около които се събира цялото семейство, е цяло агне, печено на чеверме или на пещ.

Но в случай, че тази мащабна инициатива ви идва малко в повече, подготвихме ви кратък пътеводител към различните части от агнето, какво е специфично за месото от тях и как най-добре да го приготвите.

Как да изберем агнешко месо

Агнешка плешка

Агнето се движи доста, така че месото от плешката (горната част на предния бут) е вкусно и ароматно. Отнема повече време да се сготви добре, така че е отличен избор за задушаване или бавно печене.

За повече аромат, гответе бута с кокал, така на финала ще имате месо, което буквално се разпада.

Прост, но безотказен начин е да натриете месото със смес от розмарин, чесън, черен пипер, сол и зехтин (още по-добре се получава, ако отделите кожата от месото и втриете вътре), поставите го в тава върху нарязани на едро глави лук и го изпечете във фурната за около 4-5 часа (първоначално на висока температура, докато кожата стане леко златиста, а след това на по-ниска – около 160 градуса).

Агнешки ребра 

Агнешките котлети (или пържоли) от ребрата са изключително крехки и вкусни.

Обикновено се разделят така, че да остане само по един кокал към котлет, но може да оставите и по-големи парчета – особено впечатляващи са, когато са оформени “по френски”, или когато отделите месото от краищата на ребрата.

Най-добре стават на грил, барбекю или на фурна, а най-вкусни са, когато месото отвътре е розово.

ВИЖ ОЩЕ: 5-те най-вкусни рецепти с агнешко

Агнешко филе от бут

В горната част на задния бут е филето, крехко, не мазно и много ароматно месо – само внимавайте да не го преготвите, тъй като ще стане жилаво и сухо.

Най-вкусно е запечатано на тиган и след това довършено за няколко минути във фурната, с коричка отвън и ярко розова сърцевина.

Как да изберем агнешко месо

Горен заден бут

Подобно на плешката, и задният бут има наситен аромат и най-добре става печен цял с кокал. Тъй като е богато на чист мускул, внимавайте да не го препечете, тъй като може да стане доста сухо.

Натрийте го добре с зехтин и чесън, може дори да добавите и малко горчица, и печете във фурната, след което сервирайте със зелена салата.

ВИЖ ОЩЕ: Какво вино да изберем за агнешкото

Долен заден бут

В долната част на крака има повече колаген, което при бавно и продължително готвене дава мека, разтапяща се текстура на месото.

Става идеално като задушено или печено на по-ниска температура.

Как да изберем агнешко месо

Агнешки врат

Тази част от агнето също е най-подходяща за продължително печене при ниска температура, но може да се приготви и на тиган при висока температура за кратко време, подобно на пържола, или дори да обезкостите месото и да приготвите шишчета.

Не забравяйте:

Винаги избирайте месо от животни, отгледани на свобода. По този начин сте сигурни, че агнето е имало възможност да се движи и да се храни с истинска храна, което освен на качеството му на живот, се отразява и на качеството на месото и съдържащите се в него полезни вещества.

Агнешкото месо е ценен източник на протеин, витамин В12 и В6, калий, магнезий и желязо.

 

Поръчай цяло прясно агне, предна или задна четвъртина с бут от свободно гледани животни директно от малките ферми производители!

 

2 responses to “Как да изберем агнешко месо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *