BioWay - фермата, която произвежда био шийтаке гъби в България
Истории от фермите

BioWay – фермата, която произвежда био гъби шийтаке в България

Гъбите шийтаке са изключително полезни и много вкусни. Макар че произхождат от Азия, не е нужно да пропътуваш цял свят, за да ги опиташ. От няколко години насам ферма BioWay отглежда био гъби шийтаке и в България, и лесно можеш да се снабдиш с тях и да започнеш да си приготвяш вкусни ястия.

BioWay - фермата, която произвежда био шийтаке гъби в България

За ферма BioWay

Първата биоферма за производство на гъби Шийтаке, отглеждани върху дъбови трупи, по оригинална японска технология, стартира дейността си през ранната пролет на 2014-та година.

Произвеждайки целогодишно, BioWay осигурява възможността през всеки сезон да имаш на трапезата си винаги пресни гъби шийтаке. В процеса се влага много труд и желание, затова и резултатът е отлична продукция, с характерния за продукта екзотичен вкус.

BioWay - фермата, която произвежда био шийтаке гъби в България

Методи на отгледжане на гъбите шийтаке

Има два основни метода за отглеждане на шийтаке – интензивен и екстензивен. При първия гъбите се отглеждат върху субстрат. Вторият метод е отглеждане в среда, максимално близка до естествената – гъбите се гледат на кръгла дъбова дървесина. Това гарантира не само превъзходния вкус и вид, а най-същественото – съдържанието на полезни вещества в гъбите. Извличайки най-ценното от дърветата, гъбите шийтаке се превръщат в истински здравословен продукт.

Методът, по който се отглеждат гъбите шийтаке във ферма BioWay, е съобразен изцяло с оригиналната японска технология – гъбите се отглеждат върху дъбови трупи.

Гъбите, отглеждани върху дъбови трупи, са биопродукт, тъй като растат в естествената си хранителна среда. Отгледани върху дъб, гъбите шийтаке, не могат да бъдат сбъркани – те са месести и с плътна консистенция. Важно е да се отбележи, че при двата метода на отглеждане, качеството на крайния продукт е различно. Плюсовете на гъбите шийтаке, отглеждани върху дъб, се изразяват не само във външните белези, но и по отношение вкусовите качества и най-вече съдържанието на ценни вещества.

BioWay - фермата, която произвежда био шийтаке гъби в България

Технология на отглеждане на гъбите шийтаке в BioWay

Технологията на отглеждане на шийтаке на пръв поглед изглежда забавна, но се оказва доста трудоемка. Гъбата се произвежда върху широколистна дървесина. В добре подбраните дъбови трупи се правят шахматно разположени кръгли отвори, в които се поставя смес от мицел и дървесни стърготини. Отворите се запечатват, след което идва периодът на инкубация, през който мицелът обхваща вътрешността на дървото. След 12 месеца дървесината е готова за плододаване.

Беритбата започва, като всяко дърво се нуждае от известно време почивка преди отново да започне да дава гъби. Важно за гъбите е да не се третират с препарати (натурални или химически), защото така гъбата ще се увреди. За производството й са необходими единствено дървесина, вода и много труд.

BioWay - фермата, която произвежда био шийтаке гъби в България

История на гъбата шийтаке

Шийтаке произхождат от Азия. Те се култивират от хиляди години заради лечебните и имуностимулиращи свойства. Най-старото писмено сведение за прилагането на гъбите в медицината е от 199 г., когато император Кху Ай ги получава като дар от местно племе. По времето на император Мин, шийтаке са смятани за еликсир на живота. Те често били доставяни в двора му, затова на места още ги наричат „императорски гъби“.

В днешно време Япония се е превърнала в лидер на производството на шийтаке, следвана от Китай и Корея. Популярността на гъбата нараства и в световен мащаб тя става все по-популярна и използвана, особено в САЩ и Европа. Така се появяват и първите ферми за шийтаке в България, като полезните свойства и уникален вкус на гъбите стават достъпни и за българския потребител.

BioWay - фермата, която произвежда био шийтаке гъби в България

Само до края на април можеш да се възползваш и от специалните промоционални цени на гъбите шийтаке на BioWay – поръчай с удобна доставка до дома:

Бланширани био гъби шийтаке – поръчай от тук

Мариновани био гъби шийтаке с чесън и моркови – поръчай от тук

Мариновани био гъби шийтаке с плодчета годжи бери – поръчай от тук

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *