Ето защо трябва да ядете повече агнешко
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Ето защо трябва да ядеш по-често агнешко

Агнешкото традиционно присъства на трапезата ни покрай пролетните празници Великден и Гергьовден, а през останалото време сме склонни да го пренебрегваме.

Това обаче съвсем не е правилният подход – защото ако има месо, което е особено полезно, това е агнешкото. Високите му хранителни стойности и богато съдържание на полезни вещества прави агнешкото отличен избор, независимо с повод или без повод.

Ето защо трябва да ядете повече агнешко

Агнешкото – месо или мултивитамин?

Както всички останали видове месо, така и агнешкото съдържа високо количество пълноценен протеин, който ни осигурява всички осем незаменими аминокиселини.

Но освен това, само агнешкото може да се похвали със забележително съдържание на витамини и минерали. Всъщност, с една порция от около 100 грама, си набавяш:

  • 41% от препоръчителната дневна доза витамин В12 – жизненоважен за доброто функциониране на нервната и храносмилателната система;
  • 49% от дневната доза селен – антиоксидант, който се грижи за деленето на клетките, има противоракови качества и пречиства организма;
  • 39% витамин В3, който помага за превръщането на храната в енергия и е важен за функционирането на нервната система, производството на хормони и циркулацията на кръвта;
  • 31% от дневната доза цинк, минерал, който играе важна роля за имунната система, както и за синтеза на протеини в тялото;
  • 23% фосфор – за здрави зъби и кости, както и за усвояването на въглехидратите и мазнините, и производството на протеин;
  • 15% от препоръчителното дневно количество желязо, без което организмът не може да пренася и съхранява кислорода в клетките.

Звучи доста добре, като за порция от 100 грама, нали? И това съвсем не е всичко – ето още няколко причини защо трябва да ядеш по-често агнешко.

Ето защо трябва да ядете повече агнешко

Спокойно можеш да замениш рибата тон с агнешко

Защото с него също ще си набавиш полезните омега-3 мазнини. Освен това, за разлика от рибата тон, която идва от далечни морета, агнешкото е отгледано местно, можеш лесно да проследиш произхода му и качеството на месото.

Агнешкото – ключ към дългия живот?

Може и така да се окаже, защото в него се съдържа олеична киселина, която е в основата на средиземноморската диета. Около 40% от мазнините в агнешкото идват от тази мононенаситена мазнина, която се свързва с понижения риск от сърдечни заболявания.

Освен това, агнешкото е източник и на свързана линолова киселина (CLA), която се смята за източник на множество ползи за здравето – като повишен имунитет, намаляване на възпалителните процеси, контрол върху нивата на кръвната захар, намаляване на теглото.

За да извлечеш максисума от полезните вещества, съдържащи се в агнешкото, избери месо от животни, гледани на паша – в тях количеството на полезни мастни киселини е до 50% по-високо.

Поръчай чисто месо и пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *