3 стъпки за перфектно сварено яйце и здрава черупка
Как се прави?, Рецепти

3 стъпки за перфектно сварено яйце и здрава черупка

Звучи като най-лесната работа на света, но всяка година, точно преди Великден яйцата в тенджерата се пукат – а на кой му се обикаля в търсене на хубави яйца в последния момент преди празника?

За да избегнеш пукнатите черупки и да получиш перфектни твърдо сварени яйца, следвай тези няколко лесни стъпки.

3 стъпки за перфектно сварено яйце и здрава черупка

Как да приготвиш перфектното твърдо сварено яйце

1. Сложи яйцата в съд, в който се побира точно един ред (нито прекалено натъпкани, нито с много свободно място между тях). Залей ги със студена вода, колкото да ги покрие около 2 см.

2. Сложи ги на котлона и изчакай водата да заври.

3. Остави ги да врят 1 минута, след което ги махни от котлона. Покрий съда с капак и остави между 12-20 минути (в зависимост от големината на яйцата). Когато можеш спокойно да потопиш ръка във водата, яйцата са добре сварени. Извади ги внимателно и ги сложи в съд с ледено студена вода да се охладят.

Тъй като яйцата се варят на висока температура за много кратко време, и не са претъпкани в съда, рискът от пукнати черупки е минимален.

Може да добавиш и няколко лъжички оцет към водата, преди да я сложиш да заври – оцетът спомага за стягането на протеина в яйцето, като по този начин се запълват съществуващите неравности в черупката.

Винаги пресни яйца можеш да поръчаш директно от малките ферми производители.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *