Как да разбереш дали яйцето е прясно
Храна за размисъл

Как да разбереш дали яйцето е прясно

Според едно скорошно проучване, проведено във Великобритания, 720 милиона яйца отиват на боклука всяка година само на острова – над три пъти повече, отколкото през 2008 година.

Причината е, че много хора разчитат само на маркировката на яйцата, която индикира докога яйцето е най-добро. Това обаче съвсем не означава, че след тази дата яйцето става негодно за употреба.

В България наредбата за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца гласи, че:

Чл. 3.
(1) Срокът на годност за яйцата от клас “А” не може да бъде по-къс от 28-ия ден, следващ деня на снасянето.
(2) Яйцата по ал. 1 се предлагат на пазара в срок 21 дни от снасянето, или най-малко 7 дни преди посочения срок на годност.

Всъщност при съхранение в хладилник (при температура от 0 до 2 градуса целзий) яйцата са годни за консумация до 120 дни след датата на снасяне. Разбира се, в този случай препоръчителна е консумацията след топлинна обработка.

Използвай логика и интуиция и не разчитай само на маркировката на черупката, защото и без това твърде много храна отива на боклука.

Ако се чудиш как можеш да разбереш доколко едно яйце е прясно, има няколко лесни и безотказни начина за проверка.

Как да разбереш дали яйцето е прясно

1. Направи тест с чаша вода

Напълни висока чаша с вода и сложи яйцето вътре.

Ако потъне и лежи хоризонтално на дъното, яйцето е прясно и спокойно можеш да го използваш за майонеза, поширане или суфлета.

Ако яйцето плува леко вертикално и се накланя настрани, не е толкова прясно, но все пак може да се използва за омлети и бъркани яйца.

Ако яйцето плува, то е старо. Все пак може да бъде използвано, но след сериозна топлинна обработка – твърдо сварени яйца, печива и т.н.

Поръчай винаги пресни яйца директно от фермите производители с удобна доставка до дома!

button-order-fh
Как да разбереш дали яйцето е прясно

2. Счупи яйцето върху плоска чиния и виж как изглежда

Когато яйцето е прясно, жълтъкът му е издут, объл и ясно дефиниран върху белтъка. Белтъкът пък има ясно изразена форма, която не се разтича. В прясното яйце жълтъкът и белтъкът лесно се  отделят един от друг.

Когато яйцето не е толкова прясно, жълтъкът е плосък и изглежда спихнат и мек, а белтъкът се разтича и не пази формата си.

Къде да намериш най-пресните яйца? 

Колкото по-къс е пътят от кокошката до кухнята ти, толкова по-прясно е яйцето. И съответно, толкова по-дълго е годно за употреба. А когато яйцата идват директно от фермата, знаеш, че не са преседели дни наред по складове и рафтове в магазина. Със сигурност няма нищо по-вкусно от прясно яйце от кокошки, които живеят в естествената си среда!

Винаги пресни яйца можеш да поръчаш директно от фермите производители. А ние ще ти ги доставим максимално бързо до избрания от теб адрес!

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *