8 неща, които не знаеш за месото от пасищни животни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 неща, които не знаеш за месото от пасищни животни

В един идеален свят всяко месо, което купуваме, би идвало от пасищни животни. Все пак, така работи природата. Обаче в нашия далеч от идеален свят, по-голямата част от месото, което стига до масата ни, няма нищо общо с природата. В желанието ни да знаем откъде идва храната ни и как точно е произведена, търсим все по-често истинското, чистото. Без хормони, без антибиотици, без химикали.

Каква е разликата между месото от пасищно отглеждани животни и това от конвенционално отглеждани такива? И най-вече – струва ли се значително по-високата му цена? Продължавай да четеш, за да откриеш отговора.

И докато си говорим за месо, виж и защо никога, ама никога да не си купуваш месо от супермаркета. Честно.

8 неща, които не знаеш за месото от пасищни животни

Месото от пасищни животни има повече полезни мазнини

Изследвания установяват, че месото от пасищно отглеждани крави има по-високо съдържание на свързана линолова киселина (CLA) и омега-3 мастни киселини. Освен това, съотношението между омега-3 и омега-6 е по-добро, в сравнение с това в месото от конвенционално отглеждани животни.

И още: в червеното месо се откриват три вида наситени мастни киселини – стеарична, палмитична и миристична киселина. Месото от пасищни животни съдържа по-голямо количество стеарична киселина, която не повишава нивата на холестерола, и по-малко палмитична и миристична киселина, които влияят върху високите нива на холестерола.

Месото от пасищни животни е един от най-добрите източници на протеин

Една порция червено месо от пасищни животни съдържа близо 18 грама чист протеин, плюс всички необходими аминокиселини, от които тялото ни се нуждае.

Поръчай тук чисто месо от пасищни животни с удобна доставка до дома! 

Месото от пасищни животни е по-богато на антиоксиданти

Глутатион е мощен антиоксидант, който се съдържа в по-високи количества в месото от животни, отглеждани в естествена среда. Той има способността да защитава клетките от окисляването и да се бори срещу свободните радикали, като така намалява увреждането на ДНК. Месото от пасищни животни е и по-богато на два ензима – супероксид димустаза и каталаза, които също работят съвместно като антиоксиданти.

Месото от пасищни животни е по-богато на витамини

Съдържанието на витамин Е в него е значително по-високо – до 3 пъти повече – в сравнение с месото от животни, хранени със зърно. По-високо е и количеството витамин А, заради естествено съдържащите се в тревата картеноиди.

8 неща, които не знаеш за месото от пасищни животни

Животните, които се отглеждат пасищно, се грижат за биоразнообразието

Дивите растения и микроорганизми живеят в симбиоза с преживните животни от хилядолетия. Когато едно стадо животни се отглежда пасищно, то помага за обогатяването и аерирането на почвата, както и за растежа на тревата. Пасищните животни имат достъп до разнообразие от растения, като така могат да подберат най-доброто, от което имат нужда. По този начин, месото им е много по-богато на хранителни вещества (и по-вкусно), в сравнение с това от конвенционално отглеждани животни.

Пасищните животни качват много по-бавно тегло

Тъй като те са свободни да се движат и да се хранят колкото преценят, животните, отглеждани на паша, много по-бавно качват тегло. Те не се хранят със зърно, за да качат бързо килограми, и не приемат хормони на растежа, които ускоряват процеса. По този начин, консумирайки месо от пасищни животни, си спестяваме ненужно количество химикали, хормони и антибиотици.

Месото от пасищни животни може да намали резистентността към антибиотици у хората

Тъй като се хранят основно с трева, животните, отглеждани на паша, имат по-висок естествен имунитет, боледуват по-рядко и съответно, по-рядко имат нужда от третиране с антибиотици. Това, в съчетание с неизползването на хормон на растежа в отглеждането, не само е по-добро за самите животни, но и за нас хората, тъй като повишения прием на антибиотици е една от причината за появата на резистентност.

Месото от пасищни животни е по-вкусно

Тъй пасищните животни се хранят основно с трева, тяхното месо е много по-крехко, по-бедно на мазнини и има по-чист вкус. Убеди се от личен опит – опитай и ще разбереш бързо каква е разликата. Разгледай предложенията на нашите производители в нашата Месарница и поръчай истинско месо!

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *