Най-мръсните плодове и зеленчуци за 2019 година
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Най-мръсните плодове и зеленчуци за 2019 година

Всяка година неправителствената организация EWG публикува своя списък на плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на пестициди, хербициди и други вредни вещества, използвани при производството и съхранението на продуките.

Изследванията се провеждат на територията на САЩ, но се смятат за общо значими, защото техниките на конвенционалното производство са сходни по целия свят.

Според тяхното проучване, над 70% от продукцията в Щатите има остатъци от пестициди. Тази година идва и с една шокираща новина – супер здравословният и популярен кейл е сред най-мръсните зеленчуци. Над 92% от изследвания кейл съдържа 2 или повече пестицида, а в част от пробите те достигат до цели 18!

Преди изследването, всички плодове и зеленчуци са измиват и обелват, точно както бихте си ги приготвили вкъщи. Въпреки това, над 225 различни пестицида са открити, което означава, че измиването не е достатъчно ефективно в премахването на нежеланите химикали.

Кои са най-мръсните плодове и зеленчуци през 2019 година?

 1. Ягоди
 2. Спанак
 3. Кейл
 4. Нектарини
 5. Ябълки
 6. Грозде
 7. Праскови
 8. Череши
 9. Круши
 10. Домати
 11. Селъри
 12. Картофи

Поръчай чисти плодове и зеленчуци директно от производителите с доставка до дома!

А кои са най-чистите откъм пестициди плодове и зеленчуци?

 1. Авокадо
 2. Сладка царевица
 3. Ананас
 4. Замразен сладък грах
 5. Лук
 6. Папая
 7. Патладжани
 8. Аспержи
 9. Киви
 10. Зеле
 11. Карфиол
 12. Пъпеш
 13. Броколи
 14. Гъби

Защо е важно да се ограничава приемът на обработвани с пестициди плодове и зеленчуци?

Едно френско изследване, проведено сред 69000 участника, установява 25% по-ниска поява на ракови заболявания при хора, приемащи органична продукция във високи количества. Друго изследване установява зависимост между повишения прием на храни с пестициди и проблеми с плодовитостта.

И да, може да се каже, че да се ядат каквито и да било плодове и зеленчуци е по-добре, отколкото да не се ядат никакви. Но ако имаш избор, винаги избирай чисти продукти, отгледани без употребата на пестициди. Не е задължително да са био сертифицирани – голяма част от малките производители не могат да си позволят дългия и скъпоструващ процес на сертификация, но произвеждат устойчиво, без да използват химикали и изкуствена тор.

Виж колко много чисти продукти предлагат малките ферми и производители в България и избери храна, произведена с грижа за природата и за теб!

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *