5 страхотни ползи от ягодите
Лято, Сезонни богатства, Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 страхотни ползи от ягодите

С настъпването на ягодовия сезон си поставяме само една цел – да изядем колкото се може повече от тях! Малките червени плодчета са не просто супер ароматни, сочни и сладки, но и бият по точки (и по съдържание на витамин С) голяма част от останалите плодове.

И не само – ползите от ягодите за здравето са дори още повече. Продължавай да четеш, за да разбереш как точно те се грижат за добрата ти форма и кондиция.

Не забравяй: ягодите за поредна година са номер 1 в класацията на EWG за плодове и зеленчуци с най-високо съдържание на пестициди.

Избери устойчиво отгледани ягоди, без използването на изкуствени торове и химикали – поръчай директно от фермите тук и преоткрий истинския вкус на храната.

5 страхотни ползи от ягодите

Ягодите се грижат за сърцето ти

Ягодите са богати на фибри и витамин С, комбинация, която намалява оксидативния стрес в организма, и може да понижи риска от сърдечни заболявания. Освен това, с ягодите си набавяме и калий, който спомага за контрола върху високото кръвно налягане. А диета, богата на калий и бедна на натрий, може да намали риска от високо кръвно налягане и инфаркт.

Изследване, проведено в Харвард през 2013 година, установява, че консумацията на поне 3 порции ягоди дневно намалява риска от инфаркт с 32%. Според изследователите, причината най-вероятно е в съдържащите се в ягодите антоцианини, мощни антиоксиданти, които се откриват във всички червени плодове.

Могат да са от полза в превенцията на рак

Именно високото съдържание на антиоксиданти в ягодите може да се окаже фактор в превенцията на раковите заболявания. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които са причина за появата на хронични болести, а ягодите са сред десетте най-богати на ценните съединения плодове.

Поръчай пресни ягоди, чисти от пестициди, директно от фермите производители тук!

Грижат се за здравето на храносмилателната система

Плодовете, богати на фибри и вода, каквито са ягодите, намаляват чувството за подуване в стомаха и появата на газове. Отделно, фибрите се грижат за правилното функциониране на храносмилателната система и баланса на чревната флора.

Подсилват имунната система

Знаеш, че витамин С е един от най-важните витамини за здрава и силна имунна система, а с една чаена чаша ягоди си набавяш над 100% от необходимата дневна доза.

Когато ти се яде нещо сладко…

…няма по-подходящо от ягоди. В сезона си, ягодите са толкова сладки, че ще задоволят желанието ти за сладко, без излишна захар. И без да предизвикат рязко покачване и спад в нивата на кръвната захар. И тъй като една чаена чаша (или около 8 средно големи ягоди) има само 50 калории, не е нужно да се ограничаваш от тях, дори ако си следиш килограмите.

5 страхотни ползи от ягодите

Още няколко ягодови идеи: 

Знаем, че и ей така са си толкова вкусни, че не можеш да спреш да ги ядеш. Обаче защо не опиташ и тези две страхотни рецепти с ягоди?

Чийзкейк кексчета с ягоди по рецепта на Йоли Делибозова – виж рецептата тук

Омлет с ягоди, кокосово мляко и банан – виж рецептата тук

Както и да ги хапваш, хапвай повече – сезонът им е толкова кратък! Поръчай си сладки ягоди, отгледани без употребата на пестициди и откъснати от фермата специално за теб – ето от тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *