7 естествени начина да подобриш състоянието на кожата ти
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 естествени начина да подобриш състоянието на кожата ти

Отдавна не е тайна за никого, че това, с което се храним, се грижи за здравето ни – отвън и отвътре. А що се отнася до кожата, добрата храна, богата на ценни полезни вещества, е много по-добра инвестиция, отколкото и най-скъпата козметика. От екзема и акне, до сухота и бръчки – кожните проблеми, с които се сблъскваме, до голяма степен могат да се повлияят от това, с което се храним.

Виж как съвсем лесно – и напълно естествено – можеш да се погрижиш за по-доброто състояние на кожата си.

7 естествени начина да подобриш състоянието на кожата ти

Яж повече плодове и зеленчуци

Възпалителните процеси в организма могат да са ключов фактор за появата на екзема, акне или преждевременно състарена кожа. Уврежданията вследствие на свободните радикали влияят на кожата на клетъчно ниво и ускоряват възпалителния процес.

Няма как да избегнеш свободните радикали – те се формират, когато тялото ти преработва храна, или е подложено на замърсяване от околната среда (мръсен въздух, цигарен дим и т.н.). Но можеш да защитиш организма и да намалиш вредното им въздействие, като приемаш богато количество антиоксиданти.

Най-богатите на антиоксиданти храни са плодовете и зеленчуците – особено тези, които са лилави, червени, зелени, жълти или оранжеви на цвят.

Старай се ежедневно да приемаш богато разнообразие от плодове и зеленчуци, които ще подпомогнат клетките на кожата в борбата им срещу уврежданията от свободните радикали.

Поръчай пресни плодове и зеленчуци, отгледани без употребата на пестициди, директно от градините на производителите с удобна доставка до дома ти! 

Пий достатъчно вода на ден

Правилната хидратация е ключов фактор за еластичността на кожата. 1.5 – 2 литра вода дневно ще подобри състоянието на кожата ти – особено ако тя е суха и опъната.

Намали – или направо откажи – бялата захар

Приемът на излишно количество бяла захар може да е причина за преждевременното остаряване на кожата, поява на акне и загуба на еластичност. Причината е, че след приема на захар в тялото се формират вид протеини, които организмът не разпознава, и произвежда антитела, които водят до появата на възпалителни процеси.

Процесът е наблюдаван в различни изследвания, които заключват, че хранене, богато на захар и храни с висок гликемичен индекс, може да доведе до влошаване на състоянието на кожата и появата на раздразнения и сухота.

Ограничи алкохола

Редовната консумация на алкохол добава допълнително доза токсини, с които организмът трябва да се справи и изхвърли от тялото. По принцип, за това са отговорни черният дроб и храносмилателната система, но ако те са затруднени, в процеса се включват и други части на тялото, включително кожата.

Когато организмът използва кожата като начин да изчисти токсините, това може да е причина за появата на раздразнения и възпаления от типа на акне, екзема или псориазис.

Ограничаването на алкохола, приемът на храни, богати на фибри и намаляването на наситените мазнини може да окаже положително въздействие върху процеса на детоксикиране на организма, и да подобри състоянието на кожата.

7 естествени начина да подобриш състоянието на кожата ти

Приемай повече полезни мазнини за борба със сухата кожа

Полезните мазнини, особено омега-3, са ключови за поддръжката на клетъчните мембрани, а оттам и за структурата на кожата.

За да си набавиш необходимото количество, често включвай в менюто си мазни риби като сьомга, скумрия и сардини, както и ядки и семена (особено ленено и конопено семе).

Поръчай прясна риба с удобна доставка до дома! 

Пий зелен чай, за да намалиш уврежданията от UV лъчите

Не, пиенето на зелен чай няма да премахне небходимостта от слъцезащитен крем. Но може да ти помогне в защитата на клетките на кожата срещу вредното влияние на слънчевите лъчи.

Полифенолите, които се съдържат в зеления чай, действат като антиоксиданти, имат противовъзпалително действие и предпазват от уврежданията на UV лъчите.

Приемай витамин С, за да стимулираш производството на колаген

Високата концентрация на витамин С е важна за здравата кожа, защото той стимулира производството на колаген и повишава защитата срещу вредните UV лъчи.

Можеш да приемаш дневната си доза под формата на таблетки, но много лесно е да си набавиш необходимото количество и с яденето – заложи на ето тези храни, най-богати на витамин С.

И не забравяй: когато избираш козметика, заложи на 100% чисти продукти – без химикали, без консерванти, без петролни продукти. Разгледай разнообразието от козметика, произведена в България, на която можеш да се довериш – виж продуктите тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *