Съвети за здраве, Храна за размисъл

Какво е активен въглен и как да го използваш

За повечето от нас активният въглен е познат само като средство за предотвратяване на хранителни натравяния и стомашен дискомфорт след прием на съмнителна храна. Напоследък обаче все по-често попадаме на продукти, съдържащи активен въглен, и научаваме за все повече нови негови приложения.

Виж какво представлява активния въглен и за какво можеш да го използваш.

Какво е активен въглен? 

Активният въглен се получава при нагряване на висока температура, при която се променя структурата му, отстраняват се въглеводородите и смолистите вещества, и се увеличава способността за адсорбция.

Как работи активният въглен? 

Порестата текстура на активния въглен улавя токсините и химикалите и ги извежда от организма, тъй като активния въглен не се абсорбира от тялото.

Какво е активен въглен и за какво се използва

За какво се ползва активен въглен? 

При хранителни и лекарствени натравяния – тъй като активният въглен спомага за бързото извеждане на токсините от тялото, той се използва успешно като средство за предотвратяване на натравяния още от 1800-та година.

За подпомагане функцията на бъбреците – активният въглен може да намали отпадъчните продукти, които филтрират бъбреците, и цялостно да подобри функционирането им. Това може да е особено полезно при хора, страдащи от хронични бъбречни заболявания.

За намаляване на холестерола – активният въглен може да намали абсорбацията на холестерола от храносмилателната система. В едно изследване приемът на 24 г активен въглен дневно в продължение на 4 седмици установява намаляване на нивата на “лошия” LDL холестерол с 25% и увеличаване на “добрия” HDL с 8%. 

За намаляване на газовете и подуването след хранене – приемът на активен въглен преди или след ядене може да подпомогне функционирането на храносмилателната система, и да намали или напълно предотврати появата на газове и подуване.

За филтриране на вода – не случайно активен въглен се ползва с каните и бутилките за филтриране на вода. Той намалява тежките метали и флуорида във водата, но трябва да се има предвид, че не е ефективен за премахването на вируси и бактерии.

За избелване на зъби – въпреки черния му цвят, активният въглен може да спомогне за избелването на зъбите и намаляването на петната, като абсорбира плаката и токсините, които се намират върху зъбите и венците. Може да се използва смесен с вода под формата на каша, с която да се изчеткат зъбите, или да се добави малко количество към пастата за зъби.

За козметични маски, кремове и ексфолианти – детоксикиращото действие на активния въглен е особено полезно за кожата и почистването й от всякакви замърсявания. Може да се добави към крема или маската за лице, душ гела или ексфолианта за тяло.

При ухапвания от насекоми – налагане на ухапаното място със смес от активен въглен и кокосово масло може да намали сърбежа, болката и зачервяването при ухапване от комари, оси или паяци.

Не забравяй: активният въглен намалява действието и абсорбацията на редица лекарства, така че е добре да се консултираш с лекар, ако приемаш такива. Винаги го приемай с чаша вода, за да избегнеш обезводняване.

Активният въглен е силно оцветяващ, така че внимавай за повърхностите, дрехите и съдовете, когато го използваш.

Супер фин бамбуков активен въглен можеш да намериш тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *