8 храни, които ти помагат да отслабнеш
Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

На пръв поглед не звучи логично – храни, които ти помагат да отслабнеш. Свикнали сме да възприемаме храната като най-големия враг на излишните килограми – и въпросът най-често е какво (и колко) да не ядем.

Истината обаче е, че има храни, които правят точно това – засилват метаболизма, подпомагат горенето на мазнините и отслабването. Това се дължи на техния термогенен ефект – или, с други думи, количеството енергия, която тялото използва, за да преработи храната.

Всички храни карат храносмилателната система да работи усилено, като гори енергия и отделя топлина в процеса, наречен термогенеза. Но определени храни водят до използването на повече енергия и отделянето на повече топлина, като така кара тялото да гори повече калории. Колкото по-бавно се храносмила една храна, толкова повече калории ще трябва да използва тялото, за да я преработи, преди да усвои полезните вещества от нея.

Процесът на термогенеза започва след всяко хранене и може да продължи часове по-късно. Ефектът зависи от вида и количеството приети храни, защото независимо от всичко, най-важно за отслабването е балансираната диета.

Ето и 8 храни, които ще накарат тялото да гори повече калории и ще ти помогнат в борбата с излишните килограми.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Протеин

Източниците на протеин, независимо дали животински или растителни, играят важна роля в поддържането на желаното тегло, горенето на мазнини и отслабването.

В сравнение с храните, богати основно на мазнини или въглехидрати, храните, богати на протеин, имат много по-голям термогенен ефект и отнемат повече енергия за храносмилане. Например, за да храносмели една пържола от пилешки гърди, която има 300 калории, тялото ще изразходи 100 калории.

Множество изследвания са установили връзката между храненето, богато на протеин, и отслабването – не само заради термогенния ефект, но и защото този тип храни удължават чувството на ситост.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Пълнозърнести храни и зеленчуци

Сложните въглехидрати като кафяв ориз, пълнозърнеста паста, овесени ядки или киноа са богати на фибри, които не могат напълно да се разградят. За целта, тялото гори допълнително калории, за да се опита да ги храносмели.

Същият е случаят и със зеленчуците – особено листните зеленчуци като спанак, рукола, кейл, зеле, които съдържат голямо количество неразтворими фибри. Стреми се менюто ти дневно да включва поне пет различни зеленчука, а що се отнася до плодовете – заложи на такива с високо съдържание на фибри като ябълки или круши.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Люти чушки

Капсаицин – веществото, на което чушките дължат лютивината си, стимулира тялото да изгаря енергия и да отделя топлина. В изследване от 2015 г. се установява, че приемът на по-високи нива капсаицин може да стимулира термогенезата и горенето на мазнини.

Използвай пресни люти чушки, лют пипер, люти сосове и пасти в храненето си, за да добавиш вкус и пикантност на ястията и за да подпомогнеш горенето на досадните мастни натрупвания.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Черен пипер

Съдържащият се в черния пипер пиперин е вещество, което също има термогенен ефект и може да подпомогне горенето на мазнините. Добави прясно смлян черен пипер към всяко ястие, за да се възползваш от ползите му.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Джинджифил

Джинджифилът също съдържа капсаицин, който е отговорен за лютивия му вкус. Независимо дали го консумираш пресен или на прах, той ще усили метаболизма и горенето на калории. Използвай го като подправка в ястия, супи или маринати, или пък го приемай под формата на чай.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Чесън

Няма нито една причина да пропускаш чесъна, защото той носи множество здравословни ползи, а една от тях е именно и термогенният му ефект върху организма. Не забравяй, че за да извлечеш максимума от полезните му вещества, е добре да изчакаш няколко минути след като го скълцаш, преди да пристъпиш към готвенето му.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Горчица

Спокойно можем да заключим, че колкото по-пикантно е едно ястие, толкова по-голям ефект за горенето на мазнините има. Горчицата не е изключение – тя също ще подпомогне изразходването на повече калории за храносмилането на храната. Добави лъжичка горчица към дресинга за салатата или в соса към месото.

8 храни, които ти помагат да отслабнеш

Зелен чай

Комбинацията от кофеин и катехини, съдържащи се в зеления чай, стимулират метаболизма и горенето на калории. Освен това зеленият чай има релаксиращо действие и намалява нивата на стреса, а безпокойството и стресът са едни от главните виновници за натрупването на излишни килограми.

Това са осем примера как можеш по съвсем естествен начин да помогнеш на тялото си да се пребори с натрупаните килограми. Комбинирай с повече движение и физически активности и съвсем скоро ще видиш резултати.

Разбира се, процесът не е толкова лесен, но храната, която избираш, е от основно значение. Заложи на истински продукти, богати на полезни вещества, които ще те заредят с енергия, здраве и добро настроение.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *