7 храни, които отблъскват насекомите
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 храни, които отблъскват насекомите

След като ти казахме кои храни да избягваш, за да не станеш храна за комарите, получихме доста коментари. “Но това са всички храни през лятото!”, беше най-честият от тях. Е, и това е така, но спокойно! Няма нужда да се обричаш на едно гладно лято, само и само да избегнеш нашествието от насекоми.

Първо, ще ти напомним за супер якия и 100% натурален спрей против насекоми Bug Me Not, който ще ти е пръв приятел в топлите дни и ще те предпази по съвсем естествен начин от досадните гадинки. После, ще ти споделим цели 7 храни, за които се смята, че отблъскват насекомите. Заложи на тях, и като нищо лятото да стане още по-хубаво.

Ябълков оцет

Смята се, че ако приемаш лъжичка ябълков оцет три пъти дневно, това би намалило шансовете ти от ухапване от комар или кърлеж. Трябва обаче да започнеш няколко дни преди плановете ти да прекарваш повече време на открито. Няма научни доказателства, които да подкрепят тази хитринка, но не ти пречи да опиташ, още повече като знаеш колко полезен всъщност е ябълковият оцет.

Босилек

Трябва ли ти оправдание, за да добавиш повече пресен босилек към пастата или салатата от домати? Не се притеснявай, дори да изядеш цялото бурканче песто. Босилекът отблъсква буболечките, така че хапвай на воля.

Боб, леща, грах и нахут

Освен че са страхотен източник на растителен протеин, варивата са богати и на витамин В1, или тиамин, който има способността да отблъсква насекомите. Приготви си домашен хумус и не се притеснявай – имаме страхотна рецепта ето тук.

Люти чушки

Капсаицин, веществото, което прави чушките люто, е супер полезно (и за здравето, и за излишните килограми). А освен това, той е и натурален инсектицид – насекомите не харесват миризмата му, която излъчват телата ни след ядене на люто.

Чесън

Ако успява да изгони вампирите, какво остава за няколко буболечки, нали така? Смята се, че веществото, което играе ключова роля в случая, е алицин – активното вещество, което прави чесъна толкова полезен. Алицинът обаче бързо се разгражда при топлинна обработка, така че най-добре яж чесъна в сурово състояние – в таратор, например, или пък в супер свежа и вкусна салата от домати с чесън и босилек.

Домати

И като казахме домати – ето, веднага се появиха в класацията. Доматите също са източник на тиамин, който както вече казахме, върши работа срещу нежелани гадинки. Заложи на слънчеви домати, отгледани без пръскане, защото последното, което искаш, е да приемаш пестициди и хербициди със салатата.

Лук

Отново заради съдържанието на алицин, лукът също намира място сред храните, които отблъскват насекомите. Е, някой от компанията ти може да се оплаче, ако заложиш основно на лук в менюто си, но пък после ще ти завиди, докато безпомощно се отбранява от комарите. Кой каза шопска салата?

Какво се оказва накрая – че ако заложиш основно на пресни и истински продукти, имаш по-малък шанс да си развалиш настроението от жужащи и пълзащи навсякъде около теб насекоми. Плюс това – повече плодове и зеленчуци през лятото означава, че ще хидратираш добре организма, и ще имаш повече енергия за летни приключения.

Поръчай пресни продукти директно от производителите, отгледани без препарати и пръскане – ето от тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *