7 храни, които трябва да имаш в кухнята си
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 неща, които не знаеш за фъстъченото масло

Не е чудно, че в американските филми толкова често посягат към буркана с фъстъчено масло. Само който не го е опитал, не знае какво е изпуснал. Няма значение дали ще си го намажеш на филийка, ще добавиш лъжичка към смутито, ще го използваш като дип за резанчета ябълки или ще си приготвиш здравословен сладолед (трябват ти само банани и фъстъчено масло, оставяш във фризера да стегне, и готово!). Обаче дали освен вкусно, фъстъченото масло е и полезно?

Виж тези пет факта за фъстъченото масло, за да разбереш повече за това какво съдържа то, как се произвежда и как да го избереш.

5 неща, които не знаеш за фъстъченото масло

#1 Полезно ли е фъстъченото масло?

Зависи какво избереш. Голяма част от продаваното в магазините фъстъчено масло съдържа рафинирана захар, изкуствени ароматизатори, палмова мазнина (повече за нея – след малко), което го прави не особено здравословен избор. Преди да купиш, прочети етикета внимателно – искаш фъстъченото масло да съдържа едно нещо – фъстъци. Точно като това ето тук.

#2 Фъстъченото масло е източник на ценни мазнини

Фъстъченото масло съдържа олеинова киселина – вид мононенаситени мазнини, които се съдържат в зехтина и авокадото. Този вид мазнини поддържат стабилни нивата на холестерола, и подпомагат правилното функциониране на сърцето.

#3 С фъстъчено масло си набавяш богато разнообразие от витамини, минерали и антиоксиданти

100 грама фъстъчено масло са източник на витамин Е (45% от препоръчителната дневна доза), витамин В3 (67%), витамин В6 (27%), фолат (18%), магнезий (39%), мед (24%), манган (73%), както и на желязо, калий и цинк.

Както всички истински храни, фъстъченото масло ни набавя и антиоксиданти, сред които и ресвератрол – съдържащото се в червените плодове (и виното) вещество, което намалява риска от сърдечни заболявания и възпалителни процеси.

5 неща, които не знаеш за фъстъченото масло

#4 Някои видове фъстъчено масло съдържат палмова мазнина

Производството на палмова мазнина е една от основните причини за унищожаването на дивата природа, тъй като огромни площи гори се изгарят, за да се посадят на тяхно място палми. Според WWF (World Wide Fund for nature), между 1990 и 2008 около 8% от световните гори са били унищожени за производството на палмова мазнина.

Изгарянето на горите разрушава естествения хабитат на множество животни, сред които орангутани, слонове и тигри, и води до намаляването на биоразнообразието.

Палмовата мазнина се използва като евтин “пълнител” във фъстъченото масло, който възпрепятства отделянето на естествено съдържащата се в маслото мазнина от солидната ядкова част. Това обаче е съвсем естествен процес, и ако видиш, че мазнината в натуралното фъстъчено масло се е отделила, просто го разбъркай, докато се смесят отново.

Палмовата мазнина е и богата на наситени мазнини, чиято повишена консумация води до покачването на холестерола и повишаването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Силно ти препоръчваме да избягваш консумацията ти – тук ще намериш фъстъчено масло, без съдържание на палмова мазнина.

5 неща, които не знаеш за фъстъченото масло

#5 Фъстъченото масло е богато на протеин и е страхотен източник на енергия

Със 100 г фъстъчено масло ще си набавиш около 25 г протеин, който ще ти държи сито по-дълго време и ще те зареди с енергия, така че да се справяш по-лесно със задачите на деня или с натоварването във фитнеса.

Не забравяй – и това се отнася не само до фъстъченото масло, но и до всички продукти, които избираме: колкото по-малко съставки в описанието, толкова по-добре. Истинските продукти са не само по-близо до природата (и по-добри за нея, тъй като преминават по-малко преработка и съответно се отделят по-малко газове и отпадъци в производството), но и са по-богати на хранителни вещества – следователно, по-добри и за теб.

Чудиш се къде да намериш чисти и истински продукти, произведени без никакви вредни съставки? farmhopping е твоето място – поръчваш директно от производителите, продукти с гарантирано качество, произведени с грижа за природата и теб.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *