5 страхотни причини да ядеш по-често диня
Лято, Сезонни богатства, Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 страхотни причини да ядеш по-често диня

Нищо не е по-лятно от резан сочна, ярко червена диня. Отхапваш и сладкият сок се стича по устните и ръцете ти, но хич и не ти пука. Освен адски вкусна обаче, динята е и много полезна – така че не се притеснявай да си отрежеш и второ парче.

Виж кои са най-полезните качества на динята, и побързай да й се насладиш повече и по-често, докато е в сезон.

5 страхотни причини да ядеш по-често диня

Динята е бедна на калории и богата на хранителни вещества

Ако си броиш калориите, ще се зарадваш да научиш, че динята има само 30 калории в 100 грама – за сравнение, боровинките имат 57, а кайсиите 48 калории в същото количество.

За сметка на това, само със 100 грама диня си набавяш 11% от препоръчителната дневна доза витамин А и 13% витамин С. Динята ще ти помогне да си набавиш още и витамини В 1, В5 и В6, калий, мед и магнезий.

Богата е и на антиоксиданти

Ликопен е антиоксидант, който се бори с хроничните увреждания от оксидативния стрес, и намалява риска от сърдечносъдови заболявания, рак и диабет тип 2. Среща се предимно в червени плодове и зеленчуци – всъщност, именно на него те дължат червения си цвят.

И макар че най-известни като източник на ликопен са доматите, динята всъщност е много по-богата на ценния антиоксидант.

Освен това, динята е източник и на аминокиселината цитрулин, която в организма се превръща в аргинин. Той има важна роля за синтеза на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове.

Поръчай сезонни плодове и зеленчуци директно от производителите!

5 страхотни причини да ядеш по-често диня

Динята е супер хидратираща

Лятото имаш нужда от повече течности, и правилната хидратация е ключова. Ако обаче ти е омръзнало да пиеш най-обикновена вода, на помощ ти идва динята – тя е цели 90% вода.

Може да ти помогне да се възстановиш по-бързо след тренировка

Сокът от диня е чудесен източник на калий и цитрулин, а и двете вещества помагат на тялото да се възстанови след физическо натоварване и намаляват умората в мускулите.

Намалява кръвното налягане и инсулиновата резистентност 

Аргининът, който се образува в тялото след консумацията на диня, кара кръвоносните съдове да се отпускат, като така понижава кръвното налягане. В някои изследвания се открива и понижаване на инсулиновата резистентност след консумацията на сок от диня.

Всичко това звучи страхотно, така че нямаме търпение да си отрежем още едно парче диня. Направи си свеж коктейл със сок от диня, или пък си я хапвай в любимата комбинация със сирене – каквото предпочиташ!

Сочни сладки дини, отгледани без употребата на химикали и пръскане, можеш да поръчаш директно от производителите тук. Не забравяй да добавиш в количката и истинско бяло сирене от 100% мляко.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *