27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна
Храна за размисъл

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Знаеш ли, че в Щатите 43% от разхода на храна идва от домакинствата? Не знаем как е при теб, но ние правим всичко възможно да намалим максимално количеството храна, което завършва живота си на боклука.

Затова сме ти събрали няколко полезни съвета, които ще ти помогнат да оползотвориш максимално вкусната храна. Все пак, мястото й е на масата, не в кофата.

Дръж хляба в кутията

Може би си мислиш, че ако държиш хляба в хладилника, това ще удължи живота му, но точно обратното – той много по-бързо ще изсъхне и ще стане негоден за консумация. За да съхрани качествата си, дръж го в кутията за хляб. Ако все пак искаш да го съхраниш за по-дълъг период, нарежи го на филии, опаковай го в самозатварящ се плик, и го замрази във фризера.

Остави авокадото да узрее добре

Когато купуваш авокадо, то обикновено има нужда от няколко дни да узрее добре. За целта го остави в купата за плодове, а не в хладилника. Ако искаш да забързаш процеса, постави го в хартиен плик, заедно с една ябълка. Едва когато е постигнало перфектно състояние за ядене, го прехвърли в хладилника. За да не покафенее след разрязването му, натрий го с лимон или зехтин, и остави вътре костилката, ако няма да консумираш половината веднага.

Направи галета от корички сух хляб

Вместо да ги изхвърляш (е, ако ще храниш гълъбите – може), използвай стари и изсъхнали корички хляб да си направиш галета. За целта загрей фурната на 100 градуса, сложи парчетата  директно върху скарата и изчакай, докато станат твърди и приятно златисти (около 30 минути). Извади ги внимателно с помощта на щипци и ги остави да изстинат напълно. Стрий ги в хаванче или в кухненски робот, и ги съхранявай в добре затворен контейнер.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Не изхвърляй корите от цитрус

Вместо това си приготви екологичен почистващ препарат, тъй като цитрусовите кори съдържат естествен обезмаслител. Сложи обелките (без значение дали са лимони, грейпфрут, портокали, мандарини) в голям буркан с широко гърло и напълни догоре с ябълков оцет. Затвори буркана добре и го остави да престои 2 седмици. Прецеди течността в шише или пулверизатор, и го разреди с вода до желаната сила – съотношение 1:1 работи добре за повечето цели.

Дръж пресните подправки в хладилника

Пресен розмарин, мащерка, чубрица се съхраняват по-добре в хладилника – подреди ги върху кухненска хартия и ги увий на руло. Можеш също така да ги замразиш в ледарка с разтопено масло или зехтин – ледените кубчета са готови за готвене.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Направи кротони от стария хляб

Домашно приготвените кротони са супер вкусни и перфектно решение за стария хляб. А ако добавиш и малко подправки и билки, стават съвършената компания за салати и супи. Загрей фурната на 200 градуса, нарежи стария хляб на кубчета и поръси го със зехтин. Добави сол и черен пипер, а по желание можеш да сложиш лют пипер, чесън на прах, розмарин, мащерка или други сухи подправки по твой избор. Постави кубчетата в тава върху хартия и ги печи до златисто (около 10 минути). След като изстинат напълно, ги съхранявай в добре затворен буркан.

Направи си букет от подправки

Свежите подправки като магданоз, копър, босилек и кориандър се съхраняват най-добре като букет цветя – сложи ги в чаша с вода, покрий ги с найлонов плик, за да се запази влагата, и ги сложи в хладилника. Не ги мий, тъй като излишната вода ще ги накара да изгният по-бързо, и внимавай във водата да са потопени само дръжките, не и листата, защото бързо ще изгният. На всеки два дни сменяй водата и махай пожълтели или повяхнали листа – така връзката подправки би могла да издържи до 2 седмици.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Не мий горските плодове, докато не стане време за ядене

Боровинки, малини, къпини са колкото вкусни, толкова и нежни плодове и лесно се развалят. За да ги запазиш по-дълго време, първо махни всички омекнали и смачкани плодове. Сложи кухненска хартия в затворен контейнер, подреди един ред плодове, сложи нов ред хартия и плодове и така докато се напълни (без да притискаш плодовете). Хартията ще абсорбира излишната влага и ще намали вероятността от поява на гниене.

Запази салатата хрупкава

Увий зелената салата (без да я миеш) в кухненска хартия, и я съхранявай в найлонова торба в хладилника. Хартията ще абсорбира излишната вода и ще удължи живота на салатата. Ако все пак имаш повехнала салата, накисни листата в ледена вода за около 30 минути – това ще ги съживи и ще ги направи отново годни за ядене.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Дръж ябълките далеч от банани и авокадо

Колкото и добре да изглежда аранжирана купата ти за плодове, комбинацията от ябълки, банани и авокадо ще ускори процеса на зреене. Ябълките спокойно можеш да държиш на стайна температура до 7 дни, след което ги прехвърли в хладилника, за да избегнеш съсухрянето им – това ще удължи живота им до 4 седмици.

Разчупи бананите

Като подхванахме натюрморт темата – що се отнася до бананите, не ги съхранявай на цяла чепка – така те ще покафенеят много по-бързо. Отдели всеки банан, и ги съхранявай в купа без ябълки, за да избегнеш отделянето на етиленов газ.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Дръж гъбите в хартиен плик в хладилника

Избягвай да държиш гъбите в найлонови пликове или пластмасови кутии, тъй като липсата на въздух ще ускори гниенето. Цели сурови гъби ще издържат в хладилника 4 до 7 дни, докато нарязаните – около 1-2 дни. Не мий гъбите, докато не стане време за употреба – почисти ги с четка, бързо ги изплакни под течаща вода и ги подсуши с хартия. За да замразиш гъбите, сотирай или ги бланширай набързо, след което ги остави да изстинат напълно и ги съхранявай в контейнер във фризера – ще издържат 10-12 месеца.

Остави крушите да узреят напълно на стайна температура

За най-вкусните круши, остави ги на стайна температура да узреят напълно – така ще развият най-пълно вкуса и аромата си. След това ги прехвърли в хладилника, където можеш да ги съхраняваш до 1 седмица. Ако искаш да ускориш зреенето им, сложи ги в затворен хартиен плик на стайна температура.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Дръж цитрусите в хладилника

Цитрусовите плодове спокойно можеш да съхраняваш на стайна температура до 1 седмица, но за да удължиш живота им – до 3-4 седмици, дръж ги в плик в хладилника. Можеш и да ги замразиш – така после лесно можеш да ги използваш за сок например. Измий плодовете и ги затвори в торбички за фризер, като извадиш максимално въздуха от вътре. Можеш и да ги обелиш първо, а кората да използваш да си приготвиш почистващия препарат, споменат по-горе, или пък да я замразиш за бъдеща употреба. Ако смяташ да консумираш корите, използвай органични плодове, които не са третирани с препарати. За да размразиш цитрусите, сложи ги в студена вода за 10-15 минути.

Остави костилковите плодове да разгърнат пълния си вкусов потенциал

Праскови, кайсии, нектарини, сливи не обичат да им е студено, преди да са узряли напълно – това може да направи текстурата им зърниста и да намали вкусовите им качества. Съхранявай ги немити и подредени с дръжката надолу на стайна температура докато узреят напълно – ще познаеш по силния сладък аромат и меката, но здрава повърхност. След това можеш да ги държиш до 3-5 дни в хладилника, но изчакай да се върнат до стайна температура преди консумация – това им позволява да разгърнат напълно вкуса и аромата си.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Направи си замразени кубчета с пресни подправки

Вече споменахме за този начин по-горе – супер полезен, ако имаш изобилие от зелени подправки. Така не само ги съхраняваш за дълъг период, но и спестяваш време при готвене в бъдеще. Измий, подсуши и нарежи на ситно подправките – може да използваш по една от вид или комбинация. Напълни кубчетата в ледарката на 2/3 с подправките и допълни със зехтин или разтопено масло. Покрий ледарките с домакинско фолио и ги остави за една нощ във фризера. След това извади кубчетата, прехвърли ги в торбички за фризер и ги съхранявай до 6 месеца. Когато ти потрябва, просто сложи кубче или две в тигана и започни да готвиш.

Можеш да си приготвиш и страхотно масло с подправки – виж рецептата тук.

Направи воден тест на яйцата

Не си спомняш кога купи яйцата, а маркировката не се чете? Не ги изхвърляй, преди да направиш воден тест. Сложи яйцето в чаша с вода – ако потъне, можеш да го консумираш спокойно. Ако обаче яйцето плува, време е да го изхвърлиш. Виж тук как точно да разбереш дали яйцето е прясно.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Нареди черешите върху хартия и ги дръж в хладилника

За разлика от другите костилкови плодове, черешите не продължават да зреят, след като са били откъснати. За да удължиш живота им, съхранявай ги както горските плодове – подреди ги върху кухненска хартия в контейнер, без да ги миеш предварително, и ги дръж в хладилника, ще издържат до 10 дни.

Сложи една ябълка при картофите

За да избегнеш покълването на картофите, сложи една ябълка при тях. Не дръж лук в близост до тях, който ще ускори покълването им. Влагата и светлината пък ще ги накара да загният, така че ги съхранявай в хартиена торба на хладно, сухо и тъмно място – така ще издържат до 2-3 месеца.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Върни живота в омекналите моркови

Вместо да ги изхвърляш, накисни омекналите моркови в леденостудена вода, докато възвърнат хрупкавостта си. А най-добре, за да ги съхраниш за по-дълго време, дръж ги в купа със студена вода в хладилника – сменяй водата редовно, докато стане време да ги използваш.

Остави доматите на клонка

Не махай клонките на доматите, за да избегнеш нараняването и загниването им. Доматите също отделят етиленов газ, така че ги дръж далеч от други плодове. А ако искаш да ускориш зреенето им, постави ги в хартиен плик с една ябълка. Доматите губят вкусовите си качества при съхранение в хладилник, така че ги дръж на стайна температура.

Направи свежи ледени кубчета от цитрусовите плодове

Ако цитрусите ти са на път към кофата, дай им още един шанс – направи си ледени кубчета със сока им, перфектни за свежи летни напитки. Изцеди сока и махни семките и големите парчета пулп. Изсипи в ледарка и покрий с домакинско фолио. Остави ги във фризера за една нощ, след което прехвърли кубчетата в торбички и съхранявай във фризера.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Дръж аспержите в чаша с вода

За да удължиш живота им, третирай аспержите като цветя – отрежи долната им част, постави ги в чаша с няколко сантиметра вода и ги съхранявай в хладилника.

Направи зелена салца от дръжките на морковите

Вместо да изхвърляш зелената част на морковите, направи си зелена салца – перфектна е за сос към риба или запечени зеленчуци. Трябват ти 5 филета от аншоа (по желание), 3 супени лъжици каперси (отцедени), 2 скилидки чесън, 1 връзка зелени части от моркови, измити и нарязани, 1 с.л. пресен розмарин, 1 с.л. пресен риган, 2 с.л. прясна мащерка, 1/4 с.л. люспи от червен пипер, 1 с.л. пресен сок от лимон, 2/3 ч.ч. екстра върджин зехтин. Смеси всичко в блендер и разбий добре. Овкуси със сол и черен пипер на вкус.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Не изхвърляй остатъците от зеленчуци

Половин лук, който се е заседял в хладилника, моркови и целина, започнали да увяхват, дръжки от магданоз, обелки от картофи – всичко това обикновено отива в кофата. Вместо това, запази всички тези остатъци за приготвянето на вкусен и ароматен зеленчуков бульон. Сложи една торба във фризера и всеки път, когато ти остане зеленчук, който няма да ядеш или готвиш, го слагай в торбата (почистен и нарязан на кубчета). Когато торбата се напълни, свари зеленчуците – около 2 часа за пълно разгръщане на вкуса и аромата им. Прецеди бульона от парчетата и го подправи със сол и черен пипер на вкус. Използвай го като основа за супи и сосове, или го замрази в ледарки – така може да го съхраниш до 6 месеца.

Пазарувай със списък за пазар

Намаляването на разхода за храна започва с умно пазаруване. Когато пазаруваш с предварително подготвен списък, вероятността да купиш неща, от които нямаш нужда или няма да използваш веднага, е много по-малка. Започни реалистично – прецени колко пъти ще готвиш през седмицата и колко точно количество ще е необходимо. Прегледай хладилника и шкафовете за продукти, които вече са налични. Купувай пресни продукти в малки количества, за да се храниш винаги със свежи продукти. Виж тук и още полезни съвети как да направиш перфектния списък за пазар.

27 полезни съвета как да намалиш разхода си на храна

Не вярвай прекалено на срока на годност

Независимо какво пише на етикета, голяма част от храната е годна за употреба дори след изтичането на срока й на годност. Ако продуктът не дава признаци на разваляне – мирише и изглежда добре, няма проблем да го използваш, дори ако срокът му е изтекъл, стига да е бил съхраняван правилно.

Не забравяй – когато пазаруваш от местни производители, имаш гаранцията, че продуктите са максимално свежи, не престояли на склад и с най-добрите си вкусови качества. Така подкрепяш малкия бизнес и си гарантираш, че получаваш най-доброто за парите си. Разгледай какво предлагат местните ферми и производители тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *