Ето защо трябва да ядеш по-често патладжан
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Ето защо трябва да ядеш по-често патладжан

Патладжанът определено не е сред най-популярните зеленчуци. Защо това е така, при все че е страшно вкусен и полезен, си е пълна мистерия. Ние обаче сме твърдо убедени, че лилавият зеленчук има място на трапезата ни – и трябва да присъства колкото се може по-често на нея. Виж защо трябва да си хапваш по-често патладжани и как да ги приготвиш – бързо, лесно и вкусно.

Ето защо трябва да ядеш по-често патладжан

Какво ще си набавиш от патладжана? 

1 чаена чаша патладжан има едва 20 калории, но пък ти доставя ценни хранителни вещества. Антоцианините – онези вещества, които дават лилавия цвят на патладжана, имат антиоксидантни свойства, които работят срещу възпалителните процеси и затлъстяването. Друг антиоксидант, наличен в патладжаните, наречен насунин, се бори със свободните радикали и защитава клетките от увреждания, които могат да са причина за преждевременно остаряване и поява на хронични заболявания.

В патладжана се съдържа и хлорогенна киселина, която се грижи за имунната система със свойте антимикробни и антивирусни качества. А със същата тази чаена чаша патлаждан ще си набавиш и около 10% от дневната доза манган – минерал, който подпомага производството на колаген и се грижи за здравето на кожата и костите. Лилавият зеленчук ни осигурява и коктейл от фолат и други витамини от група В, както и витамини С и К, калий и магнезий.

Поръчай патладжани, отгледани без пестициди, директно от производителите!

Ето защо трябва да ядеш по-често патладжан

Здравословни ползи от патладжана

В допълнение към антиоксидантите, витамините, минералите и фибрите, които ни осигурява, патладжанът може и да ни осигури защита срещу една от най-сериозните причини за смъртност в световен мащаб – сърдечносъдовите заболявания. Антоцианините предпазват артериите от втвърдяване и намаляват високото кръвно налягане и нивата на “лошия” LDL холестерол – водещи причини за появата на болести на сърцето.

Въглехидратите в патладжана

100 грама патладжан има едва 6 грама въглехидрати, половината от които са фибри. Фибрите поддържат храносмилателната система здрава и добре функционираща, и спомагат за регулирането на кръвната захар и нивата на инсулина.

Ето защо трябва да ядеш по-често патладжан

Как да приготвиш патладжан? 

Патладжан можеш лесно да инкорпорираш в разнообразие от рецепти. Всички обичаме класическото кьополу, но защо не опиташ неговия по-екзотичен братовчед баба гануш? Имаме страхотна рецепта ето тук.

Когато готвиш патладжан, не го бели – кората му е напълно ядлива, и в нея се съдържат по-голямата част от полезните вещества. За да премахнеш горчивината на патладжана, посоли го обилно и го остави да преседи около 30 минути, след което отцеди течността, която е отделил.

Можеш набързо да сотираш патладжана, нарязан на ситни кубчета, с екстра върджин зехтин, морска сол, черен пипер и малко чесън. След това го сервирай като гарнитура или пък го добави към салата от пресни зеленчуци или паста с пресен босилек.

Нарежи патладжана на дебели кръгове и го запечи на грил, заедно с други зеленчуци като тиквички, лук и чушки, след това овкуси със зехтин, оцет балсамико и морска сол.

Нарязан на тънки кръгчета пък и запечен във фурната, можеш да използваш патладжана като заместител на корите в зеленчукова лазаня. Или пък го разрежи на половина, изгреби вътрешността, след която я смеси с боб или кайма, домати и подправки, напълни “лодките” и ги запечи, а накрая поръси с настърган кашкавал или резани моцарела, за страхотна коричка.

Пресни патладжани, отгледани без употребата на пестициди, можеш да поръчаш директно от производителите ето тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *