8 здравословни ползи от прасковите
Лято, Сезонни богатства, Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 здравословни ползи от прасковите

Прасковите са член на семейството на костилковите плодове, точно както кайсиите, нектарините, сливите и черешите. Забавен факт – те са също така и роднина на бадемите! Освен че са адски вкусни – в разгара на лятото, когато са в сезон, те са източник и на (поне) осем страхотни ползи за здравето. Виж защо трябва да си похапваш колкото се може по-често праскови, докато са в своя пик.

8 здравословни ползи от прасковите

Прасковите влияят добре на храносмилането

1 средно голяма праскова осигурява около 10% от дневната доза фибри. Така, освен че се грижат за правилното функциониране на храносмилателната система, те регулират и нивата на кръвната захар. Прасковите съдържат и пребиотици, които подхранват добрите бактерии и имат противовъзпалителни качества.

Прасковите подобряват имунната система

Имунната ти система ще извлече ползи по три различни начина, когато хапваш праскови. С една средно голяма праскова ще си набавиш и цели 15% от препоръчителната дневна доза витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките. Ще получиш и около 10% витамин А – той подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. В допълнение, прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет.

8 здравословни ползи от прасковите

Кожата ти също ще се облагодетелства от прасковите

В допълнение към противовъзпалителното действие от антиоксидантите, бета каротинът и витамин С, които се съдържат в прасковите, се грижат и за красивата ни кожа. Бета каротинът защитава кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи, подобрява тона й и подсилва естественото й сияние. Витамин С пък е необходим за производството на колаген, подобрява еластичността на кожата и предотвратява подпухването. Освен това, сладкият плод е и супер идратиращ – още едно важно нещо за кожата – една праскова съдържа около 85% вода.

Поръчай праскови, отгледани без пръскане и изкуствена тор, директно от производителите!

Праскови за по-здрави очи

В прасковите се съдържат лутеин и зеаксантин, които защитават ретината и намаляват риска от макулна дегенерация и катаракта. В допълнение, наличният витамин А също работи в посока по-доброто здраве на очите ни – тъй като хроничната липса на витамина може да доведе до загуба на способността за нощно виждане.

8 здравословни ползи от прасковите

Могат да намалят риска от някои видове рак

Полифенолите, които се съдържат в прасковите, могат да намалят растежа и разпространението на някои видове рак, като този на гърдата. В едно изследване се установява връзката между повишеният прием на горски плодове и праскови и по-ниският риск от появата на рак на гърдата при жени, преминали менопаузата.

Прасковите са добри за контрол върху теглото

В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това, естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти.

Поръчай праскови директно от градините на производителите!

И ще се погрижат за мозъка ти

Свободните радикали и уврежданията, които причиняват върху клетките, са една от водещите причини за появата на неврогенеративни заболявания от рода на Алцхаймер. Антиоксидантите, съдържащи се в прасковите, се борят с оксидативния стрес, като така намаляват риска от увреждания и подобряват функционалността на мозъка.

8 здравословни ползи от прасковите

Полезни са за контрола върху кръвното налягане

С една праскова получаваме около 8% от дневната доза калий – минерал, който поддържа кръвното налягане в норма. Калият е естествен диуретик и спомага за извеждането на излишната течност и сол от организма, като така намалява напрежението върху сърцето и артериите.

Как да добавиш повече праскови в храненето си? 

Лесно – просто не пропускай и ден без сладкия плод, и без това сезонът им е кратък. Остави се на удоволствието, което се обгръща всички рецептори, когато отхапеш сочна праскова и не спирай само с една. А защо не опиташ и нещо ново и различно? Прасковите стават страхотни запечени на грил, и в компанията на свежи листенца мента или лавандула. Полей ги с малко мед за неустоимо лятно удоволствие.  Можеш да ги добавиш към най-различни десерти, но също толкова добре се вписват и към свежи салати. Имаме и още няколко интересни идеи с праскови ето тук.

А къде да намериш най-сладките праскови, отгледани без пръскане, изкуствена тор и пестициди? Поръчай ги откъснати директно от градините на производителите, а ние ще ти ги доставим с удобна доставка до дома.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *