9 практични съвета за живот без глутен
Съвети за здраве, Храна за размисъл

9 практични съвета за живот без глутен

Ако след консумацията на храни, съдържащи глутен, забележиш появата на болки, главоболие, летаргия, раздразнителност, акне, храносмилателно неразположение, може би спадаш към групата на хората с непоносимост към глутен. Така че ще трябва да се запиташ кое предпочиташ – да търпиш тези неприятни последствия или да ограничиш или премахнеш глутена изцяло от менюто си?

Признаваме от собствен опит – второто не е никак лесно. Но не и невъзможно. А последствията за здравето и доброто функциониране на организма си струват неудобството и ограниченията. Повече енергия, по-бърз и остър ум, по-добро настроение са сред страничните ефекти, които ще усетиш, ограничиш ли консумацията на глутен.

Виж и няколко полезни съвета, които ще улеснят преминаването ти към живот без глутен.

9 практични съвета за живот без глутен

Винаги имай готово за консумация месо на разположение

Печено, на грил или приготвено в slow cooker – няма значение. Предимството е, че когато отвориш хладилника, винаги ще имаш нещо готово за онези моменти, в които умираш от глад (но да си спретнеш сандвич просто не е вариант). Накъсай месото на късчета и го добави към богата салата със зеленолистни зеленчуци и овкуси с дресинг с балсамико или мед или горчица. Супер вкусно, бързо и хранително!

Зареждай кухнята редовно с разнообразие от плодове и зеленчуци

Те ще са ти пръв приятел, а колкото повече и различни пресни продукти имаш на разположение, толкова по-разнообразно и вкусно ще е менюто ти. За да спестиш време през седмицата, подготви зеленчуците предварително – измий ги, нарежи ги и ги съхранявай в кутия с парче кухненска хартия, която да попие излишната влага. Моркови, чушки, краставици, нарязани на дълго, са идеална компания за хумус, баба гануш или други зеленчукови дипове. Подготви предварително и плодовете за смутито и ги дръж във фризера – така ще си спестиш време сутрин, а смутито ще е свежо и студено, идеално за консумация.

Научи се да замразяваш

Рецептите без глутен изискват малко повече подготовка и различни продукти, така че когато готвиш нещо, направи двойно количество и замрази част от него за бъдеще време. Така ще имаш нещо готово за бързо размразяване в онези вечери, в които нямаш време да се занимаваш. Не забравяй само да надписваш всеки плик или контейнер със съдържание и дата на замразяване.

9 практични съвета за живот без глутен

Инвестирай в slow cooker

Уредите за бавно готвене ще се превърнат в предпочитан от теб вариант, тъй като всичко в него става супер вкусно, без излишно суетене в кухнята. Чисто и просто – сложи месо, зеленчуци и бульон преди да тръгнеш за работа, а като се върнеш, ти остава просто да сервираш вечерята.

Използвай алтернативни брашна

Зареди кухненския шкаф с най-различни брашна, които не съдържат глутен – така винаги ще имаш на разположение, ако решиш да приготвиш сладки или солени печива, или пък панировка. Бадемово, лешниково, нахутено, кокосово брашно или брашно от просо и елда са все подходящи варианти.

Пазарувай умно и чети етикета

Най-сигурният ти избор са пресните продукти – плодове, зеленчуци, месо и риба. Колкото повече съставки съдържа един продукт, толкова по-голям е шансът в него да има глутен (дори това да не е упоменато на етикета). Ако не разпознаваш някоя от описаните съставки, най-добре пропусни – дори да не съдържа глутен, едва ли ще ти донесе някаква хранителна полза (по-скоро точно обратното).

Храни се разнообразно

В началото може и да ти се струва, че трябва да се лишиш от всичко любимо и познато. Всъщност, опитай се да възприемеш този начин на хранене като възможност да опиташ нови и непознати неща – като нищо да откриеш неподозиран фаворит. Не се страхувай да експериментираш с продукти, начини на готвене и рецепти – за щастие, в интернет има толкова много места, откъдето да почерпиш вдъхновение и да научиш нещо ново.

9 практични съвета за живот без глутен

Зареди кухнята добре

Подсигури се, че в шкафа винаги имаш всичко необходимо, което ще ти трябва за готвене – разнообразни билки и подправки, гхи, студенопресовано кокосово масло и зехтин, ядки, семена, сушени плодове и зеленчуци, кафяв и черен ориз, киноа, нахут, различни видове боб и леща. Не оставяй и хладилника празен – готови за ядене меса, пресни плодове и зеленчуци, яйца, кисело мляко ще направят избора ти какво да хапнеш по-лесен. За да овкусиш по-бързо салата, варени яйца или безглутеновата паста, веднъж в седмицата си приготви по един буркан домашна майонеза или песто, както и готов дресинг за салата. Посади няколко саксии с пресни подправки – те ще придадат страхотен вкус и аромат на всяко ястие.

Информирай се и разпространявай информацията

Тези съвети по-горе са приложими не само в храненето без глутен, но и по принцип. Осъзнаването, че храната, която приемаме, е един от най-важните фактори за доброто здраве и състояние на тялото и духа, е ключово. Затова независимо дали ще се храниш с или без глутен, винаги избирай пресни, чисти продукти, не рафинирани, минимално обработени, с максимално естествени съставки. По този начин знаеш, че онова, което влиза в тялото ти, е най-доброто възможно и ще ти донесе само ползи.

Разгледай разнообразието от чисти и истински продукти, които можеш да поръчаш директно от производителите с удобна доставка до дома.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *