10 храни, които не трябва да държиш в хладилника
Съвети за здраве, Храна за размисъл

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Свикнали сме да мислим, че хладилникът е най-подходящото място за съхранение на храната, така че да удължим живота и свежестта й. Макар че това е вярно за повечето продукти, някои от тях се съхраняват много по-добре извън хладилника – както по отношение на вкусовите, така и на хранителните им качества. Ниските температури могат да са причина за загубата на ценни ензими, съдържащи се в храната, както и за намаляването на вкуса или аромата.

Ето и кои са продуктите, които е по-добре да държиш извън хладилника.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Картофи и батати

Ниските температури карат нишестето в картофите да се превръща в захар, което оказва влияние върху текстурата и вкуса им при готвене. Картофите и бататите трябва да се съхраняват на хладно, проветриво и сухо място – в никакъв случай не ги мий, преди да стане момент за готвенето им, тъй като излишната влага ще ускори процеса на загниване. Дръж ги и далече от лук, тъй като картофите отделят газ, който ще го накара да гние.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Домати

Студеният въздух забавя зреенето на доматите и разваля вкуса и консистенцията им. Доматите обичат топлото и дори след като са откъснати, не харесват особено много студа. Ниските температури в хладилника променят химичното съотношение и разрушават мембраните в доматите, като това прави текстурата им по-мека и разкашкана. Това не е чак такъв проблем, ако ще ги готвиш, но за да се насладиш на истинския вкус и аромат на доматите в сурово състояние, дръж ги извън хладилника на стайна температура.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Тропически плодове

Плодовете като банани, манго, папая, ананас са много чувствителни към ниските температури – студът елиминира ензимите, които ги карат да зреят, и намалява вкусовите им качества и аромат. Тропическите плодове най-добре се съхраняват на стайна температура, докато са идеално узрели и готови за консумация. Съхранението на зелени банани в хладилника например ще забави много зреенето им, дори след това да се извадят на стайна температура.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Авокадо

Авокадото започва да зрее едва след като е откъснато от дървото. Това, което си купуваш от магазина, най-често е твърдо, и има нужда от няколко дни, преди да узрее напълно и да стане годно за консумация. Хладилникът ще спре процеса на зреене напълно, затова го дръж на стайна температура. Премести го на студено едва, когато е вече е меко, за да удължиш живота му, преди да презрее и стане негодно за ядене.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Зехтин

Студенопресованият зехтин най-добре се съхранява на тъмно и хладно, за да предотвратиш появата на промени в аромата и цвета. Ниските температури ще предизвикат втърдяването на мазнините, което ще се отрази на вкусовите му качества.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Мед

Медът се съхранява най-добре в добре затворен буркан на стайна температура. Той съдържа естествени консерванти, които го предпазват от развитието на бактерии и микроорганизми, така че няма никаква нужда от ниски температури. Напротив – хладилникът ще ускори процеса на кристализация на меда и ще го направи по-трудно мазането му. Медът е от онези храни, които практически нямат срок на годност, така че няма значение колко дълго ще го държиш в шкафа. Препоръчваме ти обаче да го хапваш редовно, особено вечер преди лягане – виж тук защо.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Лук

Подобно на доматите, лукът може да омекне или загние, ако се остави в хладилника. Най-добре се съхранява необелен на сухо място с добра циркулация на въздуха, и както вече казахме, далече от картофи. В хладилника обаче можеш да държиш вече нарязан или обелен лук – така ще се съхрани по-добре, до 7 дни. Дръж го обаче в добре затворен контейнер, за да избегнеш разпространението на миризма.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Чесън

Съхранението на чесъна в хладилника или в найлонови торбички ще го накара да загние или да покълне прекалено бързо. Най-добре го дръж на тъмно, сухо и хладно място на стайна температура.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Босилек и други пресни подправки

Студените температури ще накарат пресните ти подправки да повехнат по-бързо. Гледай на тях като на току-що откъснат букет от цветя – подрежи стъблата им, сложи ги в чаша с вода и ги дръж на кухненския плот, като редовно сменяш водата, за да избегнеш загниването на стъблата. Пресните подправки също така абсорбират заобикалящите ги миризми, така че ако ги държиш в хладилника, ще загубят естествения си аромат. Ако все пак искаш да ги държиш в хладилника, увий ги в кухненския хартия и ги сложи в затворен контейнер.

10 храни, които не трябва да държиш в хладилника

Кафе

Независимо дали е мляно или на зърна, мястото на кафето не е в хладилника. То много лесно и бързо абсорбира околните миризми, така че няма да усетиш и помен от автентичния му аромат. Дръж кафето в добре затворен контейнер на сухо, тъмно и хладно място, за да съхраниш максимално вкуса и аромата му.

За истински автентичен вкус на храната избери продукти, отгледани с грижа за теб и природата – без вредни съставки, изкуствени добавки или съмнителни практики в производството. Разгледай и поръчай с удобна доставка директно от производителите тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *