Полезна ли е пастата?
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Полезна ли е пастата?

Пастата държи първо място в класацията за най-бърза, лесна, евтина и вкусна вечеря. Плюс това е едно от малкото неща в детското меню, на което никой не се мръщи (заедно с пържените картофи и пицата). Въпреки това, все по-често пастата попада в списъка на храните, от които се отказваме – дали заради съдържанието й на въглехидрати, дали заради глутена, дали защото у някои хора предизвиква затруднено храносмилане… Е, колко би било хубаво, ако пастата беше хем лесна за храносмилане, хем здравословна!

Спокойно – има решение за всичко. Продължавай да четеш, за да разбереш полезна ли е наистина пастата.

Полезна ли е пастата?

Къде е проблемът с пастата? 

Ако си сред щастливците, които наскоро са били в Италия, няма как да си отказал на пастата (поне веднъж на ден, но кой всъщност ги брои). Забеляза ли, че там нямаше абсолютно никакви проблеми след ядене? А когато се върнеш вкъщи, след порция спагети изведнъж се появява познатото усещане за подуване в стомаха.

Причината е видът зърно, който се използва за направата на пастата, и самият процес на производство.

Традиционната сицилианска паста се произвежда от местно отглеждана твърда пшеница, богата на хранителни вещества. Тя обикновено е ръчно произведена и често се консумира още същия ден.

В останалите държави обаче често се използва хибридна пшеница, която е с много по-високо съдържание на глутен. По време на обработката й тя губи почти всички полезни вещества, а крайният резултат е силно преработен и рафиниран продукт с минимална хранителна стойност.

Високото съдържание на глутен в тази паста е причината за появата на подуване в стомаха и затруднено храносмилане, след консумацията й.

Полезна ли е пастата?

Какви са здравословните алтернативи, така че да не се лишаваш от любимата паста? 

Не се притеснявай – алтернативи има достатъчно. Избери например пълнозърнеста паста от лимец например, при производството на която се съхраняват всички хранителни вещества от зърното.

Многозърнестата паста пък се произвежда от комбинация от зърнени култури, като например елда, ориз, царевица, киноа, а резултатът е паста с богато съдържание на желязо, растителен протеин, незаменими аминокиселини, желязо и фибри.

Има и паста, произведена изцяло от варива като нахут, боб, леща или грах – идеално решение, ако искаш да пропуснеш глутена изцяло, но да си набавиш ценен протеин и фибри.

Полезна ли е пастата?

Сервирай пастата по италиански…

В компанията на обилно количество екстра върджин зехтин. Полезните мазнини, които се съдържат в него, ще забавят скоростта, с която се покачва кръвната захар след консумацията на въглехидрати. Или добави висококачествен протеин, който също ще помогне за намаляването на резките промени в нивата на кръвната захар.

Висококачествена паста, произведена от 100% чисти съставки, както и всичко останало за здравословно хранене и начин на живот, можеш да поръчаш с удобна доставка до дома от тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *