Други, Храна за размисъл

farmhopping затваря врати

Трудно е да изречеш тези думи, а още по-трудно е да предприемеш действието. За съжаление обаче това е факт – първият български онлайн фермерски пазар farmhopping прекратява дейността си.

В продължение на 5 години (от април 2014 г.) бяхме единственото място в интернет пространството, където можеш за секунди да поръчаш директно от производителите истинска, чиста храна, и да я получиш от фермата до дома си в рамките на 48 часа.

Започнахме, ръководени от мисията да осигурим честен пазар и улеснен достъп до продуктите на малките ферми и семейни стопанства. Пет години по-късно можем с гордост да кажем, че: 

  • На платформата ни присъстваха над 600 ферми и малки производители
  • Имаме над 20000 регистрирани потребители, от тях над 6000 са били клиенти на farmhopping
  • Доставихме над 40000 поръчки в цялата страна
  • Получихме признание в световни медии

Пет години по-късно трябва да признаем и, че желанието ни да сме винаги на първо място по иновативност и непрекъснато да подобряваме услугата си с изключително бързи темпове ни изигра лоша шега. Когато стартирахме, онлайн търговията на храна беше в зародиша си, а пазарът за фермерски продукти се случваше от бабите край пътя, изкарали сергията си, за да продават сирене. А само преди няколко месеца успяхме да съберем поръчки за над 10000 лева в рамките на един ден!

Мотивирани от ентусиазъм, амбициозност и добри намерения подценихме средствата, необходими за развитието на един нов пазар и нужната инвестиция в развитието на такава логистична база. И макар че предизвикателствата не ни плашат, не можем да продължим без нужните ни средства, за да развиваме платформата, а инвестициите, които ни трябват, за да продължим напред, не се оправдават в малкия български пазар. Ако продавахме намалени стоки, а не истинска храна, може би щяхме да имаме по-голям успех. Надценихме размера на пазара и подценихме необходимите инвестиции в бизнес модел, който е изпреварил времето си.

Изключително сме благодарни на всички наши клиенти и партньори, които ни подкрепяха и бяха с нас през цялото това време. Вие направихте пътя ни смислен, и доказахте, че една малка идея може да се развие до мащабна инициатива! Благодарим и на нашите производители – вярваме, че сме успели да докажем, че пазар за качествените продукти съществува, и че истината е в истинската храна, произведена с любов, старание и безрезервен труд. Ще се радваме да продължавате да растете и да се развивате, макар и не на нашата платформа. Благодарни сме и на инвеститорите ни, които ни подкрепяха и в най-трудните моменти и без които това начинание нямаше да бъде възможно. 

С уважение, 

Росица Митова, СЕО на farmhopping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *