6 начина да направите Коледа по-зелена тази година
Храна за размисъл

6 начина да направиш Коледа по-зелена тази година

Коледа може и традиционно да се свързва със зеления цвят, но истината е, че малко неща около празника са наистина “зелени”. В онзи смисъл на устойчивост, природосъобразност и мисъл за природата.

Има ли смисъл да изброяваме – ненужните подаръци (защото просто трябва да отбиеш номера), тоновете гланцирана хартия и найлонови панделки (защото как да откажеш на продавачката в магазина), чашите и приборите за еднократна употреба за офис партито, и дори да спрем само дотук, пак е предостатъчно.

Спокойно – тук сме, за да ти помогнем с идеи и съвети как тази Коледа сме по-добри не само в мислите и сърцата ни, но и в поведението си – спрямо себе си, околните хора и природата. Защото всички ние сме едно.

6 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Използвай рециклируема хартия за опаковки

Това може да е най-обикновена кафява хартия – завържи пакета с конопено или кокосово въже, добави пръчка канела или малка шишарка, красиво парче стара дантела и готово!

Можеш да използваш и хартиените торби от покупки – разрежи ги така, че да се получи правоъгълник и използвай за външна част страната, по която няма щампа. 

Подари ръчно изработени подаръци

Вместо да подариш чисто и просто предмет, така подаряваш въображение и старание – безценно! Дори да ти липсва сръчност, има толкова много идеи, които може да приложиш на практика.

Защо например не приготвиш нещо хем полезно, хем специално, хем вкусно? Бурканче мариновани люти чушки, кутия с коледни сладки, овкусено масло с подправки… не отнемат много време и умения за приготвяне, а кой би се разочаровал от такъв подарък?

Ако обаче никак не ти остава време, но искаш да избереш нещо ръчно приготвено, пълно с вкус, любов и грижа, за повече здраве и добро настроение – има и по-лесен начин.

Какво ще кажеш например за ръчно изработени шоколадови бонбони? Никой не може да им устои. Или бутилка малиново вино, което гарантирано ще вдигне градуса на настроението.

Пазарувай местни продукти

Когато избираш местно отгледани и произведени продукти, подпомагаш общността, в която живееш, и намаляваш въглеродния си отпечатък, заради по-ниските разходи за транспорт.

Потърси малките производители, семейните бизнеси – по този начин парите, които ще похарчиш, отиват директно при тях, вместо в сметката на изпълнителния директор на голяма корпорация, който и без това има от всичко по много.

6 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Намери алтернатива за украсата

Темата “за и против елхата на Коледа” се разисква всяка година, така че даже няма да я подхващаме. И без това е трудно – и естественото, и изкуственото си имат своите плюсове и минуси.

Няма да защитаваме отсичането на дърво само за да украси дома ни в рамките на няколко дни, но не сме и големи привърженици на пластмасовите елхички, произведени в Китай и с всевъзможни химикали.

Ако държиш на това да внесеш планински аромат и зеленина в дома, по-добрият вариант е да използваш клонки, вместо дърво – под формата на венец за вратата, или като украса в саксия или ваза. Или пък си измайстори елха – от бамбукови пръчки и клонки или от морски дървета и мидички, например. Виж и още няколко идеи как да си направиш DIY елха

Същото важи и за останалата украса – използвай естествени неща, като шишарки, шипки, орехи, вечнозелени растения, или пък рециклирай стари такива – като направш гирлянд от стари коледни картички, например.

Дари ненужните вещи

Докато се очистваш от лоши мисли и чувства с наближаването на края на годината, и си обещаваш ново начало, почисти и дома.

Всички онези вещи, натрупани в домакинските шкафове, гардероба, килера и мазето, които само трупат прах и преместваш от ъгъл в ъгъл – ако не си ги ползвал досега, няма да ги ползваш и занапред.

Има достатъчно много благотворителни организации, към които да се обърнеш, както и страници в социалните мрежи, където да намериш информация. Това, което е непотребно за теб, може да е точно онова, от което друг има нужда.

Предай добрата идея

Много е лесно да се отдадеш на цинизъм, особено по време на празниците. Напук на целия хейт, който ще се излее в социалните мрежи, ние предпочитаме да използваме времето си конструктивно, и да предадем на колкото се може повече хора доброто си настроение. Не само защото са празници, защото сме си такива по принцип. Усмихни се, и весели празници!

Поръчай продукти за празниците директно от малките ферми производители и се зареди с добро настроение!

 

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *